Neobičan slučaj Filipa Petruševa koji se u LA Klipersima zadržao samo jedan dan: Kako je srpski reprezentativac postao "kusur" i "žrtva" ugovora 1foto: FIBA basketball

U samo par dana je Filip Petrušev dva puta trejdovan, bez jasne perspektive u kojem će klubu nastaviti karijeru.

Reprezentativac Srbije u utorak rano ujutro bio je deo trejda Džejmsa Hardena iz Filadelfije u LA Kliperse. U tom paketu igrača, Petrušev je završio u Los Anđelesu kao „kusur“. Nedugo zatim, američki mediji su objavili da selidbom u Kaliforniju njegov ostanak neće biti siguran, što se ispostavilo tačnim.

Iako je konkurencija na petici u vidu Ivice Zubca i Mejsona Plamlija delovala podnošljivije u odnosu na Džoela Embida, Pola Rida i Moa Bambe u Filadelfiji, Klipersi u Petruševu nisu videli opciju koja bi mogla biti korisna na poziciji centra.

Samo dva dana po obavljenom trejdu, stigla je informacija da srpski košarkaš neće ostati u Los Anđelesu s obzirom na to da je ponovo zamenjen i da se seli u Sakramento.

Prelazak u klub koji su početkom 21. veka proslavili Vlade Divac i Predrag Stojaković, pak, za Petruševa možda i neće značiti ništa više osim upisanog prezimena u roster ekipe iz prestonice Kalifornije.

Naime, prema saznanjima NBA insajdera Adrijana Vojnarovskog, Kingsi će prvo proanalizirati košarkaške kvalitete Petruševa pre nego što budu doneli odluku da li će ostati u Sakramentu ili ne. Činjenica je, pak, da je u klubu konkurencija ogromna na mestu centra: Domantas Sabonis je neprikosnoven, dok su u ulogama epizodista iskusni Aleks Len i Džaval Mekgi.

Pomenuti razvoj situacije za Filipa Petruševa ne predstavlja iznenađenje i mogao se pretpostaviti još kada je potpisao ugovor sa Filadelfijom. U NBA ligi nije retka pojava da se visinom ugovora negde i određuje početna pozicija jednog igrača u ekipi.

Iako je Nik Nurs letos preuzeo vođenje Siksersa, forma saradnje sa Petruševim u vidu dvogodišnjeg ugovora, samo sa garantovanom prvom godinom, pokazivala je da je srpski košarkaš u lošoj početnoj poziciji.

Osim toga, sa 1.119.576 dolara, osvajač srebra na Mundobasketu imao je najmanju godišnju platu u Filadelfiji, u odnosu na sve ostale igrače koji su do početka sezone oročili saradnju. Taj podatak nije bio zanemarljiv, naprotiv, jasno je ilustrovao kako u klubu percipiraju budućnost 23-godišnjeg centra.

U neto iznosu, Petruševu je garantovano tek nekih 500.000 evra, što je suma koju je sigurno ove sezone, da je hteo da ostane, mogao da zaradi u Crvenoj zvezdi, a izvesno bi ona bila i znatno veća.

Vođen ogromnom željom, ali i savetima svojih zastupnika, povukao je riskantan potez, pogotovo ako se zna da je tekuća, zapravo i olimpijska godina.

Sama činjenica da je posle nepunog meseca provedenog u NBA ligi čak dva puta trejdovan pokazuje da u NBA na njegove košarkaške kvalitete ne gledaju preterano pozitivno.

Ukoliko se bude ispostavilo da ni u Sakramentu ne budu smatrali da zaslužuje šansu, lako bi moglo da se dogodi da ponovo bude trejdovan, a samim tim bi se Petrušev približio povratku u Evropu, o čemu se već piše, odnosno u Crvenu zvezdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari