Neponovljivo veče Adetokunpa, rekordom karijere za istoriju Milvokija 1EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Reprezentativac Grčke prestigao klupske asove Baksa poput Karima Abdula Džabara ili Oskara Robertsona.

Milvoki je u noći između srede i četvrtka savladao Indijanu (140:126) a u meču punom naboja navijači Baksa prisustvovali su istorijskom trenutku.

Janis Adetokunpo, od dolaska u Bakse, isprofiliosao se kao najbolji košarkaš ekipe i neko ko je klubu podario poslednju šampionsku titulu osvojenu 2021.

Iako košgeter koji maltene svako veče može da koketira sa 40 plus poena, nikako nije uspevao da obori klupski rekord koji je bio u vlasništvu čuvenog Majkla Reda.

Punih jedanest godina košarkaš iz Kolumbusa nastupao je za Milvoki, a 11. novembra 2006. postigao je protiv Jute, ispostaviće se, rekordnih 57 poena.

Dugo taj učinak neće biti ugrožen, iako se u međuvremenu u redovima Baksa pojavio jedan od najboljih košarkaša današnjice.

Sve do poslednjeg meča sa Indijanom, na kojem je reprezentativac Grčke zablistao i duel završio sa fantastičnih 64 poena.

Time je košarkaš nigerijskog porekla premašio i lični rekord za devet poena, upisavši se u klupske almanahe.

NIje izgledalo da će uopšte doći do obaranja rekorda.

U prva 24 minuta Adetokunpo je ubacio 21 poen. Kako je vreme odmicalo, tokom treće deonice postajao je sve raspoloženiji, a kada je shvatio da bi mogao da obori klupski rekord, zatražio je od stručnog štaba da u četvrtoj deonici uopšte ne izlazi iz igre.

Sve vreme je konstantno  forsirao šut za dva poena (20/25) ne pogodivši pritom nijednu trojku (0/3).

Prečesto je išao na liniju za slobodna bacanja, ubacivši 24 od 32 koliko ih je izveo.

Ovo je treći učinak po efikasnosti u 2023. na jednoj utakmici NBA lige, nakon Dejmijana Lilarda i Donovana Mičela koji su postigli po 71 poen početkom godine.

Inače, sam kraj utakmice bio je interesantan i po zamršenoj situaciji u kojoj je učestvovao jedan od trenera u stručnom štabu Pejsersa.

Na dva minuta pre kraja meča on je loptu sa kojom je igrana utakmica poneo u u svlačionicu kako bi, navodno, istu predao Oskaru Čibveu koji je protiv Baksa postigao prve poene u NBA karijeri.

Adetokunbo je silno želeo da loptu sačuva zbog istorijskog trenutka koji je obeležio klupskim rekordom.

Kada je shvatio šta se desilo odjurio je u protivničku svlačionicu kako bi uzeo dragoceni suvenir.

Po povratku, posvađao se sa Tajrisom Halibertonom, plejmejkerom Pejsersa, ali se žučna rasprava na kraju završila bez fizičkog kontakta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari