"Nestali" Lojd i nesnađeni Davidovac 1Foto: STARSPORT

Umesto da već uživaju na zasluženim lovorikama; diče se šampionskim prstenjem i osećaju ponosno, košarkaši Crvene zvezde moraće da na najteži mogući način pokušaju da dođu do pete regionalne titule.

Sudije jesu i to na obe utakmice u Morači, imale neujednačen kriterijum, koji se čak može protumačiti i kao pristrasnost, međutim crveno-beli su naprosto morali da barem jednom matiraju grogiranog rivala, a ono gotovo sigurno u četvrtoj utakmici finalne serije u kojoj su protivnika držali na konopcima „onesvešćenog“ i spremnog da baci peškir.

Zašto u tome nisu uspeli, iako je Budućnost u sudijama imala velikog saveznika, goruća je tema na Malom Kalemegdanu pred meč sezone u petak.

Na 2-2 u pobedama, pritisak će biti na Zvezdinim igračima, iako većina njih ima iskustva igranja majstorice koju crveno-beli nikada nisu izgubili na svom terenu.

Moriće Džordana Lojda i Dejana Davidovca promašaji sedam sekundi pre kraja utakmice, sigurno vredni toliko željene titule.

Uprkos tome što je Budućnosti u poslednjih pet minuta sviran samo jedan faul, a u istom intervalu su ubacili čak deset penala, Zvezda je pala na vrlo bitnom ispitu kada to jednostavno nije smela.

Tačno je i da je šestorica igrača u crveno-belim dresovima imala po četiri faula u poslednja tri minuta utakmice, ali je takođe jasno da puleni Dejana Radonjića defanzivno nisu bili na potrebnom nivou.

Sve vreme, tokom četvrtog susreta, Zvezda nije imala rešenja za Džastina Kobsa i njegovu igru iz snejk driblinga, odnosno prodor u levu stranu, pri čemu je najčešće išao do kraja uzdajući se u veću brzinu naspram Lendrija Nnoka ili Ognjena Kuzmića.

Istovremeno, crveno-beli su se konstantno defanzivno mučili prilikom centarske postavke Budućnosti u kojoj je Luka Mitrović bio na krilnom centru.

Bivši kapiten Zvezde izluđivao je Davidovca; naprosto, „plavi“ su forsirali pik igru između jedinice i četvorke na način da se Mitrović brzo otvarao iz blokada ka košu, što Davidovac nije uspevao da zaustavi jer je fizički dosta slabiji, ne tako brzih lateralnih kretnji u stavu.

Reakcija strane pomoći najčešće je bila loša i spora i obično je išla sa petice što je dovodilo do toga da je Rid često ostajao sam na ziceru.

Davidovac je pik branio uglavnom visokim iskakanjima, ali nije imao dobar tajming prilikom vraćanja na svog čoveka što ga je opterećivalo i kada je na četiri bio Danilo Nikolić, jedini krilni centar Budućnosti dobrog šuta iz mesta.

„Plavi“ jesu u poslednjih šest minuta ubacili čak 23 poena, prethodno svega 54, od kojih su deset realizovali sa penala, ali su upravo u krucijalnom delu igre bili vrlo produktivni iz centralnog pika.

Kobs i Ivanović odlično su sarađivali sa Zoranom Nikolićem na pet, odnosno Danilom Nikolićem koji se iz blokada otvarao u širinu.

Zvezda je loše rotirala, strana pomoći nije funkcionisala i u takvoj konstelaciji Nnoko je najčešće ostajao „ni na nebu ni na zemlji“.

Ono što bi Zvezdu moralo da zabrine pred majstoricu jeste podatak da je Budućnost ubacila 81 poen uz izuzetno loše procente šuta za tri (22,2 odsto) i svega četiri ubačene trojke.

U pitanju je ekipa koja je tokom sezone u proseku ubacivala devet trojki po meču, a u toku finalne serije ni u jednoj utakmici nije dobacila do te brojke.

Zvezdin cilj u majstorici morao bi biti vezan za produktivnost u napadu u poslednjih pet minuta utakmice.

To je period u kojem je u prethodna dva meča u Morači efikasnost bila na minimum, a akcije uglavnom svođene na individualnu umešnost Lojda i u finalu zaista pouzdanog Dobrića.

U odsustvu vrsnog plejmejkera, Lojd najčešće preuzima organizaciju igre, tako što u centralnom piku, visoko postavljenom, pokušava iz snejk driblinga da stvori što bolju poziciju za šut sa poludistance.

Iako je u četvrtom susretu sasvim korektno šutirao (5/12 iz igre, 4/8 za tri), kada se odlučivalo o tituli, ponovo je napravio sijaset pogrešnih odluka, kako napadački, tako i defanzivno. Šuterski je bukvalno nestao u poslednjih pet minuta tako da je sva produktivnost bila svedena na umešnost Dobrića.

Pasovi iz driblinga ka centru, segmenat je u kojem je popularni Šegi najviše napredovao u poslednje vreme, međutim za potpuni i krajnji uspeh crveno-belima će biti potrebno više lakih rešenja i bolji protok lopte u samoj završnici.

Trinaest timskih asistencija pokazatelj je da crveno-beli ne uspevaju da premaše ovosezonski prosek, a koliko je veći broj timskih rešenja važan videlo se u prvom poluvremenu druge utakmice u kojem je Zvezda imala čak 16 timskih asistencija.

Crveno-beli: Regionalna mafija

Posle drugog poraza u Morači oglasila se uprava kluba sa Malog Kalemegdana: “ Bilo kome ko je pogledao utakmice odigrane u subotu i ponedeljak jasno je da košarkom u regionu vlada svojevrsna mafija koja režira ishode utakmica već godinama unazad, ne birajući način da dođe do cilja, svako u svom „domenu“. Košarkašima Crvene zvezde dosuđeno je zbirno 61 faul, protivniku 45, a odnos slobodnih bacanja je još drastičniji – Budućnost ih je izvela 69, a Crvena zvezda 31? Kako je moguće da formalno najbolje sudije na rang listi koje se delegiraju na utakmicama KK Crvena zvezda prave po 20 grešaka po utakmici na štetu našeg tima? Ako nisu za to plaćeni novcem da sude u korist našeg rivala, ili na neki drugi način prisiljeni, onda se to zove namera! Kako je moguće da KK Crvena zvezda nije dobila odgovor ABA lige na zvaničan prigovor kluba na sraman delegatski izveštaj posle treće utakmice koji je u obavezi da dostavi do početka naredne utakmice? Zašto nisu odmah sankcionisane sudije treće utakmice kojoj je sudijska komisija nakon sudijske ekspertize zvanično pronašla čak 19 grešaka na štetu KK Crvena zvezda? Kako je moguće da Dragan Bokan javno preti u loži pred više svedoka pred početak treće utakmice komesaru zaduženom za određivanje sudija i delegata nezadovoljan ishodom prve dve utakmice u Beogradu? Kako je moguće da jedan od sudija četvrte utakmice kao obrazloženje za lošu odluku kao opravdanje navodi jednom članu KK Crvena zvezda „da je nama lako jer nas čuva policija, a on mora da izvuče živu glavu iz Podgorice“?, najvažniji su delovi saopštenja crveno-belih, koji očekuju odgovarajuće odluke ABA lige.

Rezultati u finalu

Crvena zvezda – Budućnost         82:78

Crvena zvezda – Budućnost         85:79

Budućnost – Crvena zvezda         75:71

Budućnost – Crvena zvezda         81:80

28. maj Crvena zvezda – Budućnost 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari