Pobedom nad Španijom – 3:2 (24:26, 16:25, 25:19, 25:15, 17:15) u finalu turnira u Izmiru najbolji odbojkaši Srbije obezbedili su vizu za Olimpijske igre u Pekingu. Posle prva dva seta činilo se da će ova misija biti nemoguća za izabranike Igora Kolakovića i da je evropski prvak nepremostiva prepreka.

Pobedom nad Španijom – 3:2 (24:26, 16:25, 25:19, 25:15, 17:15) u finalu turnira u Izmiru najbolji odbojkaši Srbije obezbedili su vizu za Olimpijske igre u Pekingu. Posle prva dva seta činilo se da će ova misija biti nemoguća za izabranike Igora Kolakovića i da je evropski prvak nepremostiva prepreka. Ipak, imao je naš tim predvođen sjajnim Ivanom Miljkovićem dovoljno koncentracije i snage za neverovatan preokret i pobedu koja se po značaju može meriti sa medaljom na prvenstvu Evrope.
Usled povrede Gerića, selektor Igor Kolaković bio je prinuđen da izvede nešto drugačiji sastav u odnosu na ranije mečeve na turniru: Grbić, Bjelica, Janić, Kovačević, Miljković, Podraščanin i libero Samardžić.
Srbija je dobro otvorila meč i znatno stabilnijom igrom od svog rivala lako stigla do prvog tehničkog tajm-auta – 8:5. Ipak, Španija se organizovala i znalački koristila greške našeg tima, te je brzo izjednačila 10:10 i povela 13:16. Efektnim servisima i sa nekoliko dobro osmišljenih napada nisu dozvolili izabranici Igora Kolakovića protivniku da uđe u opuštenu završnicu – 18:18. Držali su odbojkaši Srbije rezultatski priključak i u finišu, međutim, iz ovog seta Španci su ipak izašli kao bolji – 24:26. U drugom setu naši reprezentativci bili su potpuno inferiorni u odnosu na Španiju. Ni jednog trenutka nisu uspeli da ugroze rivala, niti da pokažu bar približnu igru iz prvog seta. Prednost Španaca odmah na startu iznosila je četiri poena, da bi ubrzo stigli i do plus 10 – 2:12. Bilo je jasno i pre drugog tehničkog tajm auta (7:16) da se ovaj set ne može spasti – 16:25.
Situacija po Srbiju se promenila posle trećeg seta. Uspeli su naši odbojkaši da dođu do svoje igre i na pravi način se suprotstave Španiji – 5:3, 12:9, 14:10. U odnosu na prethodni set, znatno stabilnije delovao je prijem, a naročito blok. Selekcije kao da su zamenile ranije uloge, pa je ekipa Igora Kolakovića bila ta koja je u potpunosti dominirala u ovom periodu igre – 12:18, 15:20, 19:25. Istim tempom Srbija je nastavila i u četvrtom setu i bila još ubedljivija. Lopte Ivana Miljkovića bile su neuhvatljive za Španske primače – 8:3, a uz to besprekorno su funkcionisali svi elementi. Na drugi tehnički tajm-aut naš tim je otišao sa prednošću od čak 10 poena – 16:6, da bi do taj-brejka došli rezultatom 25:15.
Odlučujući set za Peking bio je slika prethodna četiri seta. Pun prekreta, neizvesnosti i drame, u kojoj su izabranici Igora Kolakovića ipak bili umešniji – realizacijom treće set meč lopte pobedili su evropskog prvaka, osvojili turnir u Izmiru i tako obezbedili mesto na Olimpijskim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari