Micić na Barsu za pehar Evrolige 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Odlične košarkaške predstave, rezultatski dramatične do poslednjih sekundi, viđene su u polufinalnim duelima na Fajnal-foru Evrolige.

U nedeljnom finalu u Kelnu sastaće se Efes i Barselona (20.30) iako su CSKA  i Milano imali poslednje šuteve težine prolaska do duela vrednog titule najbolje ekipe na Starom kontinentu.

Turski velikan je trijumfom 89:86 obezbedio drugu uzastopnu priliku da se domogne najvrednijeg evropskog trofeja, dok su Katalonci došli do finala posle sedam godina odsustva sa F4 (84:82).

Da jednostavno ne zna da dokusuri protivnika, Efes je pokazao i u prvom polufinalnom meču. Nalik završnicama gotovo svih pet duela sa Realom u TOP 8 fazi, turski velikan je umalo prokockao prednost koja je tokom meča iznosila i 20 razlike a pred poslednjih dest minuta čitavih 16.

Micić je do izlaska iz igre zbog pet faulova na tri minuta do kraja bio sjajn sa 25 poena i šest asistencija. Gotovo da je sam raštimao odbranu “armejaca”. Iako je CSKA do poslednje deonice delovao beznadežno, Itudis je uparivanjem Klajburna i Fojtmana u cenarskoj liniji, odnosno snižavanjem petorke na način da su napade uglavnom rešavali Heket (17p) i pomenuti Klajburn (26p) došao u poziciju da njegova ekipa rešava pitanje pobednika u poslednjih sedam sekundi meča.

Da prethodno Larkin (11p) i Buboa (15p) nisu bili pribrani, rešavajući po dva vezana napada, odnosno pogađajući sa penala (naročito Larkin) CSKA bi možda i napravio preokret.

Klajburn je doduše imao poslednji šut na utakmici, ali umesto da ide na dva poena, odlučio je da pokuša za tri i tako matira rivala, ali bezuspešno. Barsa je u drugoj deonici meča sa Milanom imala i plus 11, ali je katastrofalno odigranom trećom deonicom dovela sebe maltene u bezizlaznu poziciju. Armani je u jednom trenutku vodio i sa sedam poena; mudro pristupivši šahovskoj sporoj partiji u poslednjoj deonici.

Barsa je bukvalno na iskustvo Mirotića (21p), Kalatesa (17p, 6as), Gasola (11p) i Higinsa (10p) odnosno njihovu fizičku snagu i gabaritnost izdržala kreativnije i lepše napade Milana u kojima su najproduktivniji bili Panter (23p), Micov (14p) i Šilds (13p). Dugo će Panter, prošlosezonski košarkaš Zvezde, razmišljati o promašaju za tri na sedma sekundi do kraja meča pri rezultatu 82:82.

Imao je Amerikanac šut iz sjajne pozicije, neometan, ali je zapravo promašajem omogućio maestralnom Higinsu da u driblingu pretrči teren i na 0,5 sekundi iz trka pogodi za konačnih 84:82.

Rezultati polufinala

CSKA – Efes 86:89

Barselona – Milano   84:82

nedelja

za treće mesto

CSKA – Milano         17.30

finale

Efes – Barselona        20.30

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari