Nezadrživi Nidam i Vranješ 1Foto:Mornar media

Mornar je savladao Crvenu zvezdu 88:84 (30:21, 18:24, 21:19, 19:20) u dugoj utakmici polufinalne serije ABA lige, pa će se odluka o finalilsti doneti u majstorici koja će se 2. aprila igrati u Beogradu.

 Barani su na svom parketu sve vreme bili u vođstvu, sve do samog kraja imali utakmicu pod kontrolom, da bi se u samom finišu za goste pojavio tračak nade koji nisu iskoristili.

Apsolutni junaci pobede bili su Nemanja Vranješ i Derek Nidam. Prvi od njih dao je čak 29 poena, od toga šest trojki, uglavnom preko ruke i sa nekih osam metara. Drugi bez pogođene trojke 28 (0-7), ali sa neuhvatljivim ulazom kojim je celim tokom utakmice probijao odbranu crveno-belih. Presedan je i da je Vranješ proveo na parketu bukvalno 40 minuta, Nidam samo tri minuta manje, te da su njih dvojica dali čak 57 od ukupno 88 poena ekipe, samo se šest igrača upisalo u strelce, od čega je Čalić ubacuio samo jedno slobodno bacanje.

Barani su u meč ušli sa više energije, videlo se da su motivisaniji od Beograđana koji su delovali pomalo prepotentno posle ubedljive pobede u prvoj utakmici. Na opuštanje je verovatno delovala i činjenica da za Mornar opet nije nastupio Uroš Luković, što igru Barana uglavnom čini i previše neraznovrsnom. Zvezda je delovala umorno, bilo je malo raspoloženih igrača, odbrana je bila potpuno porozna, a napad bez pravih rešenja. Potvrdilo se još jednom ove sezone da crveno’beli upadaju u problem kad šut za tri poena nije na vrhunskom nivou (sinoć 6-17), sve pobede u poslednjew vreme bile su obeležene dvocifrenim učinkom sa distance. Spolja juče nije išlo, Ročesti i Davidovac bili su jedini opasni po koš Barana, ali samo povremeno. Pod košem je jedno vreme izdominirao Omić koji je iskoristio opterećenost domaćih centara ličnim greškama, ali je i to kratko trajalo. Nadu je u poslednjoj četvrtini pružio Ognjen Dobrić svojom solidnom rolom, ali to nije bilo dovoljno za preokret.

U ekipi Mornara pored pomenutog dvojca Vujošević i reli RTos su dali po 10 poena, a Mićović šest. Kod crveno-belih najefikasniji je bio Ročesti sa 16, Davidovac je ubacio 14, a Omić i Dobrić po 11 poena.

I Cedevita izborila majstoricu

Košarkaši Cedevite pobedili su Budućnost u drugoj utakmici polufinala ABA lige u Zagrebu sa 82:75. Cedevitu je do izjednačenja u polufinalnoj seriji vodio Demetris Nikols koji je ubacio 25 poena, Krušlin je imao 13, a Ukić i Čeri po deset poena.U timu Aleksandra Džikića Gibson je postigao 20 koševa, 16 je ubacio Ivanović, a po 12 Gordić i Lendri. Treća, odlučujuća utakmica igra se u Podgorici 1. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari