Nidam i Kikanović najveći problem 1Foto: STARSPORT

Sa osećajem neporaženosti na poslednjih 11 utakmica (računajući i pripremni period) košarkaši Crvene zvezde otputovali su u utorak rano ujutro za Francusku.

Adute Milana Tomića večeras očekuje meč u Monaku (19.45) u drugom kolu Evrokupa, tačnije najveće iskušenje u ranoj fazi sezone, uz podgoričku Budućnost u regionalnim okvirima.

Crveno-beli su trijumfom nad nemačkim Ulmom započeli prvu avanturu u Evrokupu, posle četiri vezane evroligaške sezone. Da će Monako biti negostoljubiv pokazuje podatak da je već ostvario brejk na terenu Breše. Ekipa iz Kneževine napravila je tokom leta par korenitih promena. Zvezdana Mitrovića, trenera koji je bio svedok uzdizanja kluba od treće lige do elitnog ranga, zamenio je dobro poznati stručnjak Sašo Filipovski. Klub je doveo još šestoricu igrača, od kojih Filipovski najbolje poznaje pleja Lazarika DŽonsa i centra DŽeroda DŽonsa iz turskog prvenstva. Vodeći organizator igre je Derik Nidam, prošlosezonski plej barskog Mornara i neko ko se tokom leta pominjao kao potencijalno pojačanje Crvene zvezde. Jedini centar starog kova Elmedin Kikanović, suštinski je najpoznatije ime, s obzirom na to da je tri godine nastupao u dresu Zvezde (2007/10), sa kojom je neslavno završio saradnju pošto je pao na doping testu (pauzirao godinu dana). Zanimljivo je i to da je igrač sa najdužim stažom u Monaku Amara Si, rođeni brat Bondže Sija, košarkaša Partizana.

– Ne znam previše o njima. Ispratio sam prethodno kolo u Evrokupu, znam neke od igrača. U jeku smo timskih priprema za duel sa Monakom – istakao je Filip Čović, trenutno rezervna opcija trenera Tomića na mestu pleja.

Sa 180 centimetara, Čović bi večeras mogao da dobije i veću minutažu, s obzirom da će naspram sebe imati organizatore igre slične konstitucije: Nidama i DŽonsa. Nidam se već nametnuo kao lider ekipe; karijeru je u Evropi, mahom u Italiji, izgradio na sjajnim individualnim karakteristikama i izvanrednoj startnoj brzini, čemu je i Čović bio svedok prošle sezone u ABA ligi.

– Imao je jako dobru sezonu u Mornaru. Ima svoj stil igre, ne libi se da šutne sa svake pozicije, to može da bude i sa 10 metara. To je igrač tempa, koristi bržu igru, tranziciju. Pokušaćemo da ga zaustavimo. Jedan je od bitnijih igrača Monaka – jasan je Čović.

Defanzivno, Zvezdi bi imperativ trebalo da bude zaustavljanje Kikanovića i DŽonsa, centarskog tandema atipičnih karakteristika. Reprezentativac BiH važi za klasičnu peticu solidne leđne tehnike, koji ume da pogodi sa distance. Trenutno je najbolji strelac ekipe, a zajedno sa DŽonsom predstavlja najveću opasnost u ofanzivnom skoku, segmentu igre u kojem su crveno-beli podbacili nedavno u Podgorici. DŽons je prošle sezone spasio Karšijaku ispadanja iz elitnog ranga Turske, sa prosekom od 17 poena i šest skokova.

Odžo: Da ne šutiram trojke

Majkl Odžo je u Podgorici dao nemerljiv doprinos ubedljivoj pobedi Crvene zvezde protiv Budućnosti. Nigerijac je poznat kao šaljivdžija i u tom je maniru i prokomentarisao način pripreme za večerašnji duel, uprkos tome što će sigurno biti na posebnom iskušenju, jer će naspram sebe imati lakše i brže centre. „Kako da ih pobedimo? Bolje pitajte trenera, on bolje poznaje taktiku i detalje. Slušaćemo njegov plan. Očekujem drugačiji meč u odnosu na onaj u Podgorici. Napravićemo neophodne promene. Šutiraću trojke, to je plan. Ako to zaista pokušam na parketu, trener će me verovatno poslati kući usred meča“, poručio je Odžo.

Raspored 2. kola

Grupa A

sreda

Ulm – Galatasaraj 19.30

Monako – Crvena zvezda 19.45

Andora – Breša 20.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari