Nije bitan poraz, već način 1Foto: KK Crvena zvezda

Crvena zvezda ove sezone želi da se sa abaligaškog trona vrati u Evroligu.

Start od 10 vezanih pobeda, računajući i tri u Superkupu ABA lige (osvojen trofej) delovao je obećavajuće i prvi poraz, doživljen u sredu uveče u Breši (69:61), sasvim sigurno ne može naružiti sliku i pokvariti trenutni utisak da crveno-beli na oba polja – ABA liga, Evrokup izgledaju krajnje kompetitivno. Ipak, način na koji je izgubljen prvi meč na međunarodnoj sceni indikator je svega onoga što trener Tomić sa svojim izabranicima mora da popravi i iskoriguje. Napravljeni su teško shvatljivi propusti na oba dela terena koji bi mogli papreno da koštaju crveno-bele ukoliko se preko njih olako bude prešlo.

Kada jedan tim od perfektnog izdanja u prvih 10 minuta meča; prednosti od 22 poena, četiri ubačene trojke i defanzive snage dovoljne za solidan broj lakih poena, na startu druge deonice postane „ružna žaba“ i u uvodnih sedam minuta ne postigne koš iz igre, onda su koreni problema mnogo dublji nego što izgledaju. Tomić je možda i pogrešio što je odmah na početku druge deonice promenio maltene čitavu startnu petorku koja je napravila osam timskih asistencija u prvom kvartalu, od ukupno 12 na kraju utakmice. Čović, Peperoglu, Simanić i Odžo posebno bi trebalo da preispitaju svoje postupke iz druge deonice protiv ekipe preskromnih defanzivnih sposobnosti, o čemu svedoči i prosek od skoro 90 primljenih poena – napravili su toliki broj grešaka da su na kraju ostali na neka tri minuta na parketu (izuzev Peperoglua).

– Želim da čestitam Breši, koja je igrala bolje od nas i zaslužila je da pobedi. Utakmica se ne završava posle 10 minuta, nego posle 40 – frazeološki je Tomić rekao ono što je i laicima jasno.

Trener Zvezde je još posle meča sa Olimpijom u četvrtfinalu Superkupa ABA lige naglasio da bi pobeda trebalo da se gradi polako, jer se često dešava da posle prednosti od 15 razlike u prvoj četvrtini ekipa na kraju izgubi utakmicu. Crveno-beli još uvek nisu u stanju da održavaju visok tempo igre sve vreme, što se potvrdilo u Breši. U Italiji su toliko oscilirali, imali praznih minuta, naročito u drugoj i trećoj deonici u kojima nisu postigli nijednu trojku, da je to prosto bilo zabrinjavajuće. Poslednjih 30 minuta nisu znali kako da brane unutrašnju igru rivala, iako imaju trojicu različitih centara, na koji način da napadaju protivnika, naprave balans između unutrašnje i spoljne linije. Srljali su iz greške u grešku, preterano i neukusno solirali, šutnuli 18 puta za tri i samo u dva navrata pogodili. Procenat od 62 odsto sa linije slobodnih bacanja pokazuje i da je koncentracija igrača bila na minimumu. Iako se očekivalo, doprinos sa niskog posta bio je maltene neprimetan: Cirbes se pod košem davio u „živom blatu“ i jedino je Faje donekle materijalizovao svoj atleticizam. Zvezda je dozvolila sebi da izgubi od tima koji je trebalo da u svakoj uobičajenoj situaciji pobedi sa desetak razlike.

– Oni su u drugoj, trećoj i četvrtoj četvrtini pokazali reakciju na naše visoko vođstvo i zasluženo preokrenuli. Mi jesmo promašivali šuteve koji su ulazili na početku utakmice, ali nije to razlog poraza. Razlog je 16 izgubljenih lopti, nakon samo dve u prvoj četvrtini – donekle je poentirao trener Zvezde.

Povratak (privremen) Delija

Košarkaški klub Crvena zvezda na svojim utakmicama nema podršku Delija još od 26. januara ove godine i utakmice protiv Olimpijakosa, kada je crveno-beli dres prvi put obukao Alen Omić. Ipak, Delije su saopštenjem na svom zvaničnom forumu najavile povratak u halu „Aleksandar Nikolić“, doduše samo za jedan meč – narednog utorka protiv Galatasaraja! Razlog je sećanje na Marka Ivkovića, ubijenog 21. novembra 2014. u Istanbulu, pre evroligaškog duela sa istim turskim klubom. „Delije su odlučile da ovu utakmicu isprate onako kako su (ispratile) sve (utakmice) do sada sa ovim klubom! Zato pozivamo sve one kojima je Zvezda u srcu, sve grupe, sve ljude koji poštuju ime i prezime našeg druga, da se pojave na ovoj utakmici u majici našeg Brata i da tako još jednom odamo počast našem stradalom Bratu! Naravno, i da ponesemo naš tim do nove pobede, koja je za nas više od igre! Kupujte karte na vreme, neka cela hala bude kop! IVKOVIĆ MARKO!“, piše na portalu „Delije.net“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari