U velikoj akciji policije Padove, uhapšeno je 30 osoba od kojih su 12 profesionalni biciklisti, pod sumnjom da su rasturali, krijumčarili i upotrebljavali nedozvoljena sredstava, među kojima se nalazi i najnovija, poboljšana verzija krvnog dopinga EPO.

Bivši selektor Srbije i reprezentativac Jugoslavije u biciklizmu Aleksandar Nikačević, optužen je za krijumčarenje nedozvoljenih sredstava. Ostali privedeni su predstavnici farmaceutskih kuća, laboranti i lekari.

– Policija je tokom pretresa u više italijanskih oblasti zaplenila nekoliko hiljada doping doza – rekao je pripadnik finansijske policije u Padovi Luiđi Manela.

Koliko je dopingovanje u vrhunskom sportu, naročito biciklizmu, otišlo daleko svedoči i prošlogodišnji primer sa „Tur de Fransa“. Naime, pobednik jedne od etapa Rikardo Riko, nakon pozitivnog doping testa, priznao je da sebi ubrizgava krv nakon završetka svakog dana. On je svoju „umornu“ krv zamenjivao svežom, čoveka koji se samo odmarao u hotelskoj sobi.

Kasnije je ovakav vid dopinga modernizovan i sada se sveža krv uzima u vidu apotekarskog sredstva, koji se u farmaceutskim krugovima naziva EPO ili krvni doping. Do sada je od EPO dopinga umrlo 18 biciklista.

Pobednik „Trke kroz Srbiju“

Aleksandar Nikačević, dugogodišnji jugoslovenski i srpski reprezentativac, jedan od najvećih uspeha u karijeri zabeležio je trijumfom na tradicionalnoj biciklističkoj manifestaciji „Trka kroz Srbiju“ 2002. godine. Nikačević je ujedno poslednji srpski biciklista koji je pobedio u toj trci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari