Nikad lošiji Partizan; od raspada SFRJ u Humskoj ne pamte goru sezonu 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ni obećane premije od strane uprave nisu pomogle da fudbaleri Partizana ostvare primarni cilji u domaćem prvenstvu i zauzmu drugo mesto.

Sinoćnjim remijem sa Vojvodinom na „Karađorđu“ (2:2) fudbaleri Partizana i definitivno su ostali bez učešća u kvalifikacijama za plasman u Ligu šampiona, u takmičarskoj 2023/24.

Tačnije, pobedom TSC-a, odnosno remijem Čukaričkog na Voždovcu, Partizan je, kolo pre kraja prvenstva, zakucan na četvrtom mestu na tabeli Superlige.

Jasno je bilo svima da će tekuća, biti sezona za zaborav crno-belih, međutim, u klubu su smatrali da posrnuće može biti delimično apsorbovano učešćem u kvalifikacijama za mesto u Ligi šampiona.

Takva mogućnost trebalo je da bude dovoljan mamac za buduća pojačanja ali i potencijalni izvor prihoda za budžet kluba koji je u sve većem disbalansu između prihoda i rashoda (domaći fudbaleri, navodno, od januara nisu primili kompletnu platu).

Ipak, dva vezana poraza od Čukaričkog, pred kraj prvog dela i na startu plej-ofa ispostavili su se kao presudni. TSC i belo-crni stekli su tada bodovnu prednost koja se ispostavila nenadoknadivom za fudbalere Partizana.

Zauzimanjem četvrtog mesta, aktuelna generacija Partizana ostaće upamćena po tome da je rezultatima postala najlošija u 21. veku.

Partizan će morati da igra u kvalifikacijama za mesto u Ligi konferencija.

Od razdruživanja sa Crnom Gorom, crno-beli su samo jednom bili lošije plasirani od drugog mesta, u sezoni 2018/19. u kojoj su, nalik tekućoj, promenili mnogo trenera (čak trojicu – Đukić, Mirković, Milošević).

U pomenutoj takmičarskoj godini, niški Radfnički bio je vicešampion, predvođen sa klupe Nenadom Lalatovićem.

Kada se malo detaljnije prelistaju klupski alamanasi, dolazi se do podatka da je u sezoni 1997/98 Partizan bio treći. Tada je Obilić bio šampion, a Crvena zvezda druga.

Još podrobnijom analizom, debakl Partizana ove sezone postaje  jasniji kada se uzme u obzir da od raspada SFRJ crno-beli nikada nisu bili slabije plasirani.

Naime, davne, takmičarske 1989/90 Partizan je poslednji put sezonu završio slabije plasiran od trećeg mesta. Tada je osvojio 37 bodova (za trijumf su dodeljivana dva, dok je u slučaju remija, nakon boljeg izvođenja penala, pobednik dobijao bod).

Te sezone, Crvena zvezda je osvojila titulu, Dinamo je bio vicešampion, a splitski Hajduk treći. Utešno je bilo to što je Partizan osvojio kup posle 32 godine čekanja na trofej u najmasovnijem takmičenju.

U tekućoj sezoni, crno-beli su toliko toga lošeg uradili u svim takmičenjima da je zaista pitanje mogu li slabije. Teško!

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari