Nikad nije kasno: Holandska teniserka Aranča Rus uzela prvi trofej u 33. godini, što je "najstariji prvenac" u poslednje četiri decenije 1Foto: AP/Frank Molter

U duelu za trofej na šljaci u Hamburgu sastale su se teniserke koje nikada pre nisu igrale u finalu turnira VTA.

Holanđanka Aranča Rus je savladala tamnoputu Nemicu nigerijskog porekla Nomu Nohu Akug sa 6:0, 7:6 (7:3).

S 32 godine i 228 dana najstarija je teniserka koja je uzela prvenac u poslednje četiri decenije, a nijedna starija od nje nije bila finalistkinja prvi put u poslednjih 17 leta (Izraelka Cipora Obziler je bila 34-godišnjakinja kada je u Gvangdžou u Kini 2007. izgubila od Francuskinje Viržini Razano sa 6:3, 6:0).

Rus, nekadašnja najbolja juniorka sveta, osvajač juniorskog Australijan opena 2008, zauzima 60. mesto na svetskoj listi, što joj je i najbolji plasman u karijeri, a s trofejem u Hamburgu ući će među 50 vodećih.

Pre nje u ovoj godini sedam teniserki je došlo do prvenca. To su Kineskinje Džu Lin (29) na Tajlandu i Dženg Ćinven (20) u Palermu, Ruskinja Marija Timofejeva (19) u Budimpešti, Amerikanka Ališa Parks (22) u Lionu, Ukrajinka Marta Kostjuk (20) u Ostinu, Italijanka Lučija Bronceti (24) u Rabatu i Britanka Keti Boulter (27) u Notingemu.

Nikad nije kasno: Holandska teniserka Aranča Rus uzela prvi trofej u 33. godini, što je "najstariji prvenac" u poslednje četiri decenije 2
Foto: AP/Frank Molter

Devetnaestogodišnja Noma Noha Akug, 207. na listi, velika nada nemačkog tenisa, dobila je posebnu pozivnicu za debi na takmičenju VTA. Bila je prva nemačka tinejdžerka u finalu nekog turnira na domaćem tlu još od Anke Huber i Filderštatu 1994, a mogla je da postane prva domaća pobednica u Hamburgu posle šest uzastopnih trijumfa slavne Štefi Graf (1987-1992).

Upravo je višestruka grendslem šampionka „krivac“ što je krenula na tenis. Njeni roditelji su se doselili iz Nigerije početkom devedesetih, kada je Štefi bila na vrhuncu. Iako je otac do tada bio zaljubljenik samo u boks i njim se amaterski bavio, stekao je u novoj domovini novu sportsku ljubimicu.

Ćerku je upisao u tenisku školu kad su joj bile tri godine. Uzor joj ipak nije Graf nego Japanka Naomi Osaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari