Nikola Đurišić biran od strane "Bogdanove ekipe", da li ostaje u NBA ili je bliži Crvenoj zvezdi? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Mladi srpski košarkaš, u drugom danu NBA drafta, izabran od strane Atlante Houks kao 43. pik.

Izbor Nikole Topića sa visoke 12. pozicije na ovogodišnjem NBA draftu bio je očekivan, a pitanje je bilo samo sa kojeg će mesta biti biran. Da nema zdravstvenih problema sa kolenom, 19-godišnji srpski plejmejker verovatno bi ostao van domašaja Oklahoma Siti Tandera, s obzirom na to da mu je predviđano jedno od prvih šest mesta na draftu.

Ako se za Topića donekle znalo, uprkos nedavnoj operaciji ligamenata kolena, da neće pasti ispod 15. pozicije, izbor Nikole Đurišića u drugom danu NBA drafta (ovosezonski novitet) bio je poprilično intrigantan.

Iako se možda očekivao izbor sa bolje pozicije, 20-godišnji srpski košarkaš izabran je kao 43. pik od strane Majami Hita, ali je odmah trejdovan u Atlantu Houks u kojoj je jedan od lidera Bogdan Bogdanović. U suprotnom pravcu otišao je Šveđanin Pele Larson kao 44. pik, uz novčanu kompenzaciju.

U narednih mesec dana trebalo bi da bude poznato hoće li se već ovog leta Đurišić priključiti klubu iz Džordžije, odnosno kakva je njegova bliža košarkaška budućnost.

Kao izbor druge runde, doskorašnji košarkaš Mege nema baš dobru polaznu poziciju, s obzirom na to da neće imati garantovani ruki ugovor, odnosno da bi trebalo da se celo leto dokazuje na letnjim ligama ne bi li zadovoljio stručni štab Kvina Snajdera.

Naravno, postoje primeri igrača koji su tako nisko birani, pa su na kraju postali NBA superstarovi, poput Nikole Jokića (41. pik, 2014. godine) međutim dodatni problem za Đurišića mogla bi da predstavlja konkurencija u Houksima na pozicijama dva i tri.

Do početka trening kampa u oktobru moguće su razne kadrovske promene i trejdovi, međutim trenutni sastav Atlante upravo je prebukiran igračima na pozicijama beka šutera i niskog krila, na kojima je Đurišić najbolja košarkaška verzija sebe.

Osim Bogdana Bogdanovića, koji je jedan od najboljih igrača Atlante, pomenute pozicije pokrivaju prekaljeni: Sadik Bej, zatim Diandre Hanter, Vit Krejči, Gerison Metjuz, Vesli Metjuz…

Većina ih je prekaljena, sa pozamašnim NBA iskustvom koje je Houksima preko potrebno u pokušaju da postanu konstantni učesnik NBA plej-ofa.

Takođe, otežavajuća okolnost po Đurišića jeste ta da je klub iz Džordžije kao prvog pika izabrao Zakarija Rišasera iz francuskog Asvela (prošlu sezonu proveo na pozajmici u Burgu) a koji se kao unikatan talenat isprofilisao upravo igrajući na poziciji niskog krila.

Negde je prirodno i za očekivati da će klub, ukoliko se odluči za radikalnije kadrovske promene ovog leta, pokušati da pronađe prostora kako bi pružio adekvatnu šansu Rišaseru kao budućem projektu kluba, što bi dodanto otežalo startnu poziciju srpskom košarkašu.

S tim u vezi, možda bi za 20-godišnjeg košarkaša rođenog u Belgiji bila najbolja opcija da se prvo dokazuje u najkvalitetnijoj evropskoj konkurenciji i da na taj način napravi kvalitativan iskorak i dres Mege zameni opremom Crvene zvezde koja je sa njegovim agentom i porodicom odavno već u intenzivnim kontaktima.

O mogućnosti da zaduži crveno-beli dres često je govorio i Nebojša Čović, predsednik Zvezde, i s obzirom na prikazanu upornost da ga angažuje, može se pretpostaviti da bi Đurišić dobio adekvatnu šansu već u narednoj sezoni, uprkos tome što će konkurencija na mestima dva i tri biti poprilična.

O Đurišićevim košarkaškim sposobnostima izuzetno visoko mišljenje ima i Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, a uprkos tome što odavno više nije u Crvenoj zvezdi, njegova se reč i dalje i te kako poštuje na Malom Kalemegdanu.

Iako trenutno ta stavka deluje zanemarljivo, u konačnoj odluci kluba i igrača mogla bi da ima određenu težinu, pogotovo kadaje u pitanju perspektiva Nikole Đurišića u dresu reprezentacije Srbije.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari