Nikola Jokić – košarkaški superkompjuter 1foto EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Još jedna briljantna partija srpskog centra Nikole Jokića odvela je NBA šampione Denver Nagetse do pobede nad Finiks Sansima.

Dvostruki MVP regularne sezone i aktuelni MVP finala plej-ofa poslednjih godina igra tako kvalitetno da partije poput one u Finiksu nisu čudo, ali uvek nekako uspeva da svoju igru dovede na viši nivo.

NBA statističari prate svaku desetinku košarkaške akcije na NBA parketima, pa im nisu promakli brojevi koji možda i najbolje ilustruju Jokićevu zapanjujuću efikasnost.

Srpski centar je u tekućoj sezoni košarkaš koji u čitavoj NBA najčešće ima kontakt sa loptom – 103,1 put po utakmici. Međutim, ključno pitanje je šta 28-godišnji Somborac radi kada mu je lopta u rukama, piše Sport Klub.

Međutim, kada se pogleda koliko dugo zapravo Jokić drži loptu kod sebe, on je tek na 32. mestu u ligi sa 4,8 minuta po susretu. Kada se pogleda čitav odnos sekundi po kontaktu sa loptom, ispada da je Jokić, po mnogima najveći košarkaš današnjice, tek 120. igrač u NBA. Zaista neverovatno za igrača koji igra za tim odlilnog skora, a pritom beleži 29 poena i 9,2 skoka po utakmici, uz istinski procenat šuta (true shooting percentage) od 64,2.

Ne postoji bolji podatak da demonstrira produktivnost pri donošenju odluka. Nikola Jokić – košarkaški superkompjuter.

Sa druge strane spektra – ko najviše „carini“ loptu u NBA? Dostupni podaci na nba.com/stats pokazuju da je, od igrača za koje imamo veći uzorak, najveći „zaustavljač lopte“ Šej Gildžus-Aleksander, superzvezda Oklahoma Siti Tandera. Kada ŠGA dobije loptu, kod sebe je u proseku drži 5,79 sekundi.

Demijan Lilard je na 5,56, Džejlen Branson na 5,55, a iznad 5,5 su i Luka Dončić, Darijus Garland, Trej Jang, Devin Buker, Lamelo Bol…

Jokić je na 2,79!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari