Nikola Kalinić: Zvezda nije samo puki učesnik 1Foto: Matteo Bazzi/EPA

Ako iko iz Fenerbahčea u dušu poznaje Crvenu zvezdu onda je to njen nekadašnji nezamenjivi prvotimac Nikola Kalinić.

On je idealan sagovornik uoči sutrašnjeg gostovanja petoplasiranog tima Evrolige na terenu, samo dve pozicije slabije rangiranog, šampiona Srbije i ABA lige u 17. kolu najjačeg košarkaškog takmičenja.

– Mislim da je sada svima jasno da Zvezda nije samo puki učesnik u Evroligi. To je možda bila samo u sezoni pre ego što sam stigao na Mali Kalemegdan. Već tada smo uspevali da dobijemo Makabi, Panatinaikos… Tada smo videli i shvatili da možemo da se nosimo sa najboljima. Kasnije je sistem, koji je postavio Dejan Radonjić, dodatno uznapredovao, tako da je prošle sezone Zvezda postigla odličan rezultat plasmanom u Top 8. Jedan od razloga dobrih rezultata u novom formatu jeste taj što je trener Radonjić pronašao uloge svim igračima pa tako Ognjen Kuzmić igra odlično, Stefan Jović je na prepoznatljivom nivou, Milko Bjelica je na fantastičan način započeo sezonu, dok je Marko Simonović dodatno unapredio šuterske sposobnosti – podvlači krilo turskog kluba na početku razgovora za Danas da Zvezda u evroligaškom društvu odavno nije u grupi večitih autsajdera, svestan da ih sutra očekuje jedno od većih iskušenja na gostujućem terenu.

* Crveno-beli su u seriji od tri pobede u Evroligi i uzimanja mera šampionima Starog kontinenta, odnosno timovima poput Žalgirisa, koje prethodno skoro dve decenije nisu pobedili. Znaju li vaši saigrači da je samo Fenerbahče ostao na njihovom spisku nepobedivih?

– Pričam saigračima da će atmosfera biti uzavrelija nego na naša prethodna dva gostovanja. Ruski CSKA je počeo duel sa Zvezdom rezultatom 0:13, mi to nikako ne smemo da dozvolimo. Zvezda je u seriji od tri pobede u Evroligi, uzeli su meru bivšim šampionima Evrope i aktuelnom. Žalgiris su spustili na 22 poena u prvom poluvremenu u Kaunasu i silno će želeti da i nas napokon dobiju. Bio sam iznenađen njihovim nastupom na našem prethodnom meču u Istanbulu; odigrali su ga sa tek 50 odsto mogućnosti. Bolji smo i kvalitetniji tim, odigraćemo sa 101 odsto snage, ako dobijemo imaćemo slobodan dan što je još jedan od motiva, a ujedno i oprez, jer znamo da je i trener Itudis nešto slično obećao košarkašima CSKA pre gostovanja Zvezdi pa od toga kasnije ništa nije bilo.

* Utisak je da ove sezone sve više učestvujete u napadu, da vam trener veruje, da imate više protagonizma, ne libite se da šutnete iz driblinga, iskreirate na niskom postu… Da li je to nagoveštaj pomaka na ličnom planu?

– Volim da igram, obožavam utakmice i svaki put želim da što više vremena provodim na parketu. Ne volim da sedim na klupi; u suprotnom bih otišao da navijam. Povrede saigrača uvek imaju dve strane: sa jedne tim trpi njihovim neigranjem, dok sa druge neko, poput mene, dobija više prostora da se nametne. Lopta je sve više u mojim rukama, pokazao sam da znam da igram košarku i da nisam samo prepoznatljiv po tome što sam dobar defanzivac. Meni je cilj da se vratim na nivo iz Crvene zvezde i na ulogu koju sam tada imao u timu. Igranje za reprezentaciju dodatno je uticalo na moje samopouzdanja.

* Koji su osnovni razlozi promenljivih igara i rezultata Fenerbahčea u Evroligi? Povrede, odluke trenera Obradovića da maksimalno smanji rotaciju…?

– Bilo je zamora na početku takmičarske sezone. Bogdanović i ja posle nastupa na Olimpijskim igrama praktično nismo ni imali adekvatan odmor. Usledile su obaveze u klubu, zatim su nas zadesile povrede igrača koji su prošle sezone bili važan deo rotacije (Bogdanović, Antić), što je uticalo na izvestan pad u igri i neplanirane poraze kod kuće od Uniksa i Darušafake. Srećom, pobedom nad CSKA u Moskvi delimično smo nadoknadili propušteno. Sada smo pravi, više nema izgovora, moramo da se vratimo u prepoznatljivu formu u drugom delu Evrolige – poručio je Kalinić pred put u Beograd.

Pod suspenzijom

Nikola Kalinić suspendovan je tri meča neigranja u domaćem prvenstvu zbog prigovora sudiji posle duela Fenerbahčea i Efesa 2. januara. „Barem da sam nešto rekao sudiji. Suspendovan sam, a da ni sam ne znam jasan razlog. Nisam išao sa ekipom na gostovanje Bešiktašu, pravila su takva da najmanje pet metara moram da budem udaljen od terena, što bi značilo da bih se umešao među navijače Bešiktaša jer su njihove tribine preblizu terena“, našalio se Kalinić, vidno pogođen odlukom Košarkaškog saveza Turske.

Bogdanović „zarđao“

– Bogdanović se vratio na teren u meču sa Bešiktašom u domaćem prvenstvu posle duge pauze; videlo se da je „zarđao“ i da će mu trebati nekoliko mečeva da se vrati u prepoznatljivu formu. NJegov povratak je jako važan, pre svega za igrače koji kreiraju igru (Slukas, Bobi Dikson), kako bi ih rasteretio – nema dilemu Kalinić da Bogdanu predstoji period vraćanja u takmičarsku formu i „širenje pluća“ posle dvomesečne pauze izazvane izvrtanjem skočnog zgloba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari