Nikola Topić prejak za vršnjake iz Valensije, juniori Partizana poraženi na startu evroligaškog turnira 1Foto: KK Crvena zvezda

Na startu kvalifikacionog turnira Evrolige za juniore, košarkaši Crvene zvezde dominantni protiv Valensije (84:71), dok su njihovi vršnjaci u dresovima Partizana izgubili od tima Peterija Koponena (73:64).

Jedan od najtalentovanijih plejmejkera u Evropi, Nikola Topić, odigrao je simultanku protiv vršnjaka iz Valensije, među kojima su pojedini već članovi prvog tima.

Sa nepunih 18 godina, daroviti plejmejker je prošlog leta prošao pripreme sa prvim timom Crvene zvezde; imao je malu minutažu kod Vlade Jovanovića, a neposredno po dolasku Duška Ivanovića trebalo je da na pozajmicu ode u FMP iz Železnika.

Zbog administrativnih grešaka, napravljenih od strane uprave kluba, na kraju je završio u OKK Beogradu.

Sjajno se adaptirao na nivo igre u Košarkaškoj ligi Srbije i u kontinuitetu prikazivao izuzetne partije.

Zbog potreba kluba, prihvaito je da na kvalifikacionom turniru Evroplige za plasman na Fajnal-ejt predvodi svoje vršnjake u crveno-belom dresu i već na startu takmičenja demonstrirao je izuzetan talenat.

Već posle uvodna 24 minuta imao je 25 datih poena i šest asistencija. Do kraja utakmice ubacio je 31 poen, uz osam skokova i sedam uspešnih dodavanja.

Impresivno je bilo i to da je do učinka došao uz sjajne procente šuta: 7/11 za dva, 3/3 za tri i 8/8 sa linije penala. Sakupio je mladi srpski košarkaš 45 indeksnih poena!

Lazar Gagić je u pobedi pridaodao 18 poena, a Pavle MIšić 11.

U poraženom timu, izuzetan talenat prezentovali su Serhio De Lareja, dva metra visoki plejmejker koji je već član prvog tima, kao i Lukas Mari, koji se ove sezone skidao za „A“ tim i to na evroligaškim utakmicama.

De Lareja je ubacio 19 poena, od kojih većinu u prvom poluvremenu, dok je u drugom napravio niz loših procena u dodavanjima.

Lukas Mari je dodao 18, a Pablo Silja 11.

U drugom meču prvog dana turnira, Partizan je poražen od tima Peterija Koponena, koji je sastavljen od najtalentovanijih juniora iz okruženja, ali i širom Starog kontinenta.

Koponenovi izabrabici su ključnu razliku napravili u trećem kvartalu, kada su na krilima dobre igre Omera Suljanovića poveli sa 20 razlike na tri i po minuta do isteka četvrtine.

Odličan u sastavu Partizana bio je Sava Drezigić, daroviti plejmejker koji je bio deo prvog tima na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća, zajedno sa Viktorom Mikićem.

Drezgić je pravio jasnu razliku u igir jedna na jedan. Prezentovao je i dobar pregled igre i smisao za asistenciju, a pritom je bio prisutan i na kontroli skoka.

Meč je završio sa 23 poena, 10 skokova i sedam asistencija.

Ispratili su ga sa dabl-dablovima Viktor Mikić i Stefan Plisnić – obojica sa po 12 poena i 11 skokova.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Suljanović sa 15 poena, a ubeležio je i 10 skokova.

Vasilije Todorović je dodao 14 poena, dok je i David Mirković imao dabl-dabl sa 12 poena i 10 uhvaćenih lopti. Aleksandre Huget je dodao 10 poena, a izvrsnu partiju pružio je Nikas Stuknis sa šest poena, devet asistencija i po pet skokova i ukradenih lopti za indeks korisnosti 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari