Nikolu Jokića asistencije čine srećnim, a sa lakoćom postiže 40 poena 1foto EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Poklon utakmice za Božić važan su deo NBA tradicije i kulture. Na najradosniji hrišćanski praznik, širom Amerike na programu su bile krajnje zanimljive i atraktivne utakmice, a „šlager večeri“ odigran je u Denveru. Nagetsi su posle produžetaka savladali Finiks (128:125), a Nikola Jokić odigrao je simultanku o kojoj pišu i pričaju brojni NBA protagonisti.

Kada prave raspored utakmica regularnog dela sezone, u NBA organizaciji naročito vode računa o tome da dueli za Božić budu atraktivni i da publika može da uživa u bravurama najvećih svetskih asova.

Klubovi, pak, vode računa o tome da na parket izvedu što jače sastave i da se, ako je to moguće, roviti oporave i budu spremni baš za NBA Božićni specijal.

S tim u vezi, iako je samo meč pre duela u Koloradu i to kod kuće protiv Memfisa, nastupio bez nekolicine rovitih igrača, Finiks je u Denver stigao gotovo u najjačoj postavi. Osim Kamerona Džonsona i Kema Pejna, svi ostali bili su na raspolaganju treneru Montiju Vilijamsu.

Spektakl je bio zagarantovan, delimično umanjen zbog toga što je u uvodnim segmentima meča Devin Buker obnovio povredu prepone, zbog koje je ostatak utakmice ispratio u civilu.

Jokić je pružio impresivnu partiju; njegova konstantnost dovela je do još jedne pobede Nagetsa kod kuće, ukupno 12. uz samo tri poraza.

Srbin je sa 41 poenom, uz 15 skokova i asistencija blizu granice od 80 tripl-dablova u karijeri, a ono što će ostati zapisano jeste da niko pre njega nije uspeo da za Božić prebaci granicu od 40 poena i minimum 10 skokova i asistencija.

Jokić je postao tek treći košarkaš u NBA istoriji sa tripl-dablom na najveći praznik. Pre njega je to učinio Džejms Harden prošle godine, dok je Oskar Robertson svojevremeno uspeo da to uradi čak tri puta.

Kevin Garnet, jedan od najboljih krilnih centara svih vremena i neko ko je obeležio NBA eri krajem 20. veka, poznat je kao neko ko smelo govori ono što misli.

Nekadašnji košarkaš Minesote, Bostona, Bruklina i šampion sa Seltiksima u jednoj sintagmi opisao je šta misli o partijama najboljeg srpskog košarkaša svih vremena.

„Jokić igra prelepu košarku“.

Džordž Karl, nekadašnji selektor reprezentacije Amerike, i decenijski trener Nagetsa, javno se zapitao zašto se o Jokiću uveliko ne piše kao najlegitimnijem kandidatu za MVP nagradu i ove sezone.

„Zašto američki mediji ne stavljaju Jokića u kontekst MVP kandidata.“

Denver je u seriji od sedam pobeda na poslednjih osam utakmica. U tom periodu Jokić je beležio teško shvatljive partije, statistički opisane prosecima od 32 poena, 14 skokova, 11 asistencija, dve ukradene lopte i jedne blokade, uz gotovo 60 odsto iz igre…

Jokić saigrače čini neuporedivo boljim i kvalitetnijim i retko kada ga sebičnost i košgeterska opterećenost pojedinaca može naljutiti.

Toga je svestan i Džamal Marej, koji je i pred sam kraj regularnog dela utakmice sa Finiksom toliko forsirao, promašivao i insistirao na rešenjima u napadu da je umalo strovalio čitavu ekipu u ambis.

„Za mene je postizanje koševa ono što me čini srećnim, za Nikolu Jokića su to asistencije. Zato je gotovo nemoguće čuvati čoveka kome je prva misao u glavi da doda saigraču, a postiže 40 poena s takvom lakoćom“, opisao je Marej svu košarkašku snagu srpskog asa.

Srbin je i nakon opisanog tripl-dabla, posle meča govorio o partijama saigrača, navodeći da je Eron Gordon „duša tima“, kao i da je njegova partija „samo jedna utakmica u nizu i da svako može pružiti kvalitatnu partiju“.

Ipak, njegova skromnost kao da još više motiviše Majkla Melouna, šefa struke, koji je poslednjih osam sezona na kormilu Nagetsa.

„Nikola je ove godine izuzetno agresivan. Mnogi me pitaju zašto ne postiže više poena, ali iskreno smatram da je on ove godine jako agresivan u situacijama jedan na jedan, ofanzivan je oko reketa. Apsurdno je kada pogledate da je čovek u stanju da podeli 15 asistencija, uz samo tri izgubljene lopte. Jako mi se dopada kako razmišlja, kako se postavlja na terenu, njegova priroda generalno. Nadam se da će tako nastaviti.“

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari