Angikar – Saša Đorđević iz Niša preplivao je Lamanš za 19 sati i 24 minuta i prvi je Srbin koji je to učinio. On je na sebi mogao da ima samo kupaće gaćice, plivačku kapicu i naočare, a preplivavanje je pratio brod i zvanični sudija iz asocijacije koji nadgleda rezultate i ispravnost. Temperatura vode je oko 16 stepeni, što je jedan od najvećih izazova za plivače.

Iako ima 39 godina, ovaj Nišlija je počeo da se bavi plivanjem tek pre deset meseci kada je odredio sebi cilj da prepliva Lamanš.

– Treniram plivanje samostalno tek 10 meseci ali verujem da ne postoji limit našim dostignućima i da je on tamo gde ga mi zacrtamo u našem umu. Pokušavao sam da nađem trenera ali su me svo odbili jer su smatrali da je nemoguće da uspem i da sam prestar za tako nešto. Sam sam počeo da treniram i čitam literaturu o tehnikama plivanja i znao sam da moje telo to ne može da postigne ali da ja to mogu – izjavio je Đorđević.

Iako se plivanjem bavi tek nekoliko meseci, Đorđević se oduvek bavio sportom i bio uspešan u različitim disciplinama.

– Pre nekoliko godina sam se uspešno bavio trčanjem maratona. Najbolje vreme u maratonu mi je dva sata i 41 minut a najduža istrčana trka je 1.000 milja (1.609 km) koju sam završio za 14 dana 23 sata u Njujorku. Zatim sam se bavio alpinizmom i posle samo tri meseca popeo sam se na neke od najviših vrhova Evrope – kaže Đorđević.

Konkretne planove za budućnost Đorđević još nema ali ističe da je spreman na još veće izazove od preplivavanja Lamanša.

– Nisam još odlučio čemu ću se posvetiti. Trenutno imam dve ideje, preplivavanje Lamanša u oba smera i triatlon koji se sastoji u preplivavanju Lamanša, vožnji bicikle 300 km i trčanju 2 maratona zaredom. Krajem avgusta putujem u Njujork na završnu manifestaciju Trke Harmonije Sveta – rekao je Đorđević.

Lamanš je do sada preplivalo manje od 1000 ljudi, a samo oko 8% plivača koji pokušaju da preplivaju Lamanš to uspeju iz prvog pokušaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari