Njukasl u rukama saudijskog princa 1Foto: EPA-EFE/LYNNE CAMERON EDITORIAL

Muhamed bin Salaman za 300.000.000 funti (oko 350.000.000 evra) preuzeo ostrvske crno-bele, čime je završena 14-godišnja vlasnička era kontroverznog i omraženog britanskog milijardera Majka Ešlija.

Posao je načelno dogovoren još pre 18 meseci, kada su u javnost dospele prve informacije da će Javni investicioni fond Saudijske Arabije kupiti „svrake“, ali je u međuvremenu trebalo otkloniti više prepreka za ulazak kraljevske porodice u posed čuvenog kluba.

Transakcija nije ranije završena jer Premijer liga nije želela da dozvoli da Saudijska Arabija ima potpunu kontrolu nad klubom. Nastali su problemi i oko nelegalnog prenošenja utakmica u tom delu sveta, pa se preuzimanju TV signala protivila medijska kuća Bein Sports, koja zbog diplomatskih problema četiri i po godine nema pravo da prenosi utakmice elitnog engleskog fudbala u pomenutoj državi. Problem je rešen tako što su čelnici PRL dobili pravno uverenje da država neće biti većinski vlasnik, kako će 80 odsto novca za kupovinu kluba izdvojiti Javni investicioni fond (PIF), koji je navodno razdvojen od Saudijske Arabije.

Navijači Njukasla sada očekuju velika finansijska ulaganja u igrački kadar i infrastukturu na „Sent Džejms parku“, za početak u iznosu od 250 miliona evra, s tim što se veruje da bi budžet mogao biti jači nego u konkurentskom Mančester sitiju, Liverpulu, Mančester junajtedu, Arsenalu… Ako ni zbog čega drugog onda zato što se prinčevo bogatstvo procenjuje na 320.000.000.000 evra, što je više nego što vlasnici svih ostalih premijerligaša imaju zajedno na bankovnim računima, u nekretninama ili deonicama.

„Možemo da se usudimo da ponovo verujemo“, penzionisana klupska legenda Alan Širer oduševljeno je pozdravila dolazak arapskog kapitala, smatrajući da će to Njukasl učiniti konkurentnim u borbi za domaće trofeje.

Njukasl je osnovan 1892. godine, četiri puta je bio šampion države, šest puta bio najbolji u FA Kupu, a ima i (po) jedan pobednički pehar u Kupu sajamskih gradova i Intertoto kupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari