Noć remija po meri Mančester sitija i Intera, kompletirano polufinale Lige šampiona 1EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Prvak Engleske odigrao nerešeno sa Bajernom – 1:1, ali su Nemci ispali zahvaljujući porazu u prvom meču, dok Italijane iz istog razloga nije koštao nerešen ishod revanša sa Benfikom – 3:3.

Prvi gol u zadnjoj četvrtfionalnoj noći Lige šampiona pao je na „Đuzepe Meaci“, gde je domaći Inter imao zadatak da odbrani dva pogotka suficita iz prethodnog duela sa Benfikom i eventualno ga pojača još nekim.

Nisu fudbaleri milanskog kluba ušli u krilo svog golmana Andrea Onane, ali nisu ni bezglavo jurili pogodak i takva taktika im je prošla već u 14. minutu. Kada ih je Nikola Barela doveo na prag Top četiri.

Učinio je italijanski vezista to na spektakularan način, pošto se jednim potezom rešio dvojice čuvara, a onda vrhunskim šutem levicom matirao Odiseasa Vlahodimosa. I gurnuo Portugalce na ivicu provalije.

Nije se dao velikan iz Lisabona i nagrađen je za takav voljni momenat i neodustajanje. Tačan centaršut Rafe Silve sa desnog boka i udarac glavom nepokrivenog Fredrika Aursnesa uneli su dozu neizvesnosti (38).

Pre i posle kapitulacija bilo je živo na obe strane, i jedan i drugi sastav imali su određene (polu)prilike, s tim da je po logici stvari Benfika bila ta koja je više gurala napred pre pauze, jer je jurila rezultat.

Pa, opet je izvukla deblji kraj. Sada krivicom Lautara Martineza. Mesec i po dana Argentinca nije hteo gol, da bi proradio kada je bilo najpotrebnije. Dimark je odlično centrirao, a Martinez završio posao (65).

Ni tu nije bio kraj stradanju Orlova, jer je i Hoakin Korea poželeo da učestvuje u njihovom „čerupanju“ (78). Nedugo posle ulaska sa klupe, Argentinac je sa leve strane pogodio suprotni deo mreže i rešio dvomeč.

Odličan centaršut Alehandra Grimalda iz slobodnog udarca sa desne strane i vrstan skok šut štopera Antonia Silve značio je samo njemu, jer je prvi put „poentirao“ u Ligi šampiona, ali je bilo prekasno za tim.

Da je drugačije prošla u prethodnom sudaru sa Interom možda bi Benfika otišla u klinč sa Milanom, ovako je Musa u dubokoj nadoknadi vremena ublažio razočarenje zbog neodlaska u pretposlednju fazu LŠ.

U isto vreme, Bajern je na svojoj „Alijanc areni“ morao da ide na sve ili ništa posle teškog poraza u prvih 90 minuta rvanja sa Mančester sitijem. I jeste, tako što je duže držao loptu i češće atakovao na gol.

Do kraja poluvremena čak devet puta su Bavarci pokušali da ugroze Moraesa Edersona, međutim samo dve lopte su išle u okvir gola za čije čuvanje je bio zadužen Brazilac. Nedostajala im je mirna završnica.

Imali su zato sreću da ih ne koštaju gluposti Dajoa Upamekana. Prvo kada je zahvaljujući video tehnologiji i sudijama iz VAR sobe izbegao već dobijeni crveni karton, dosuđen zbog obaranja Erlinga Halanda.

Samo zato što je Klemon Turpan prevideo prethodni ofsajd, francuski arbitar morao je da povuče odluku o isključenju, pa njegov zemljak nije morao na prevremeno hlađenje, a Bajern je ostao kompletan.

Još grđe je bilo ono što je napravio kasnije. U trenutku kada je Gundogan nišanio ka golu zadržao je ruke iza leđa, a kada je vezista šutnuo levom je pokušao da je zaustavi, poslavši Erlinga Halanda na 11 metara.

Za divno čudo, Norvežanin nije iskoristio servirani zicer, već je iz penala šutirao nebu pod odluke i odložio egzekuciju. Ipak, sačekao je trenutak da se iskupi i definitivno izbaci domaćina iz trke za „ušati pehar“.

Učinio je to u 57. minutu, uz obilatu pomoć ntijunaka Upamekana. Nije izdržao na nogama duel jedan na jedan sa Halandom, a kada je pao na travu golgeterska neman u dresu Građana lagano je ušetala u gol.

Stigao je Bajern nakratko do izjednačenja, ali je pogodak Matisa Tela ipak poništen zbog ofsajda. Pravilno i po pravdi, dok oko drugog izjednačenja nije bilo nikakvog sporenja. Jeste Turpan prekinuo igru ne bi li proverio da li je Akandži intervenisao rukom, a kada je dobio potvrdu toga, Jozua Kimih je neodbranjivo šutirao (83).

 

Liga šampiona, revanš mečevi četvrtfinala

 

utorak, 18. april

Napoli – Milan 1:1 (prvi meč 0:1)

Čelsi – Real 0:2 (0:2)

sreda, 19. april

Bajern – Mančester siti 1:1 (0:3)

Inter – Benfika 3:3 (2:0)

polufinalni parovi

Milan – Inter

Real – Mančester siti

* polufinala se igraju 9. i 16. maja

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari