Nosioci u finišu ostali bez kompasa 1foto Ales Fevzer Cedevita Olimpija

Delovalo je do poslednjih pet minuta utakmice u Tivoliju, da će se košarkaši Partizana trijumfalno vratiti iz Ljubljane.

Crno-belima je jedino trijumf garantovao ostanak u trci sa Crvenom zvezdom za lidersko mesto u ABA ligi na kraju regularnog dela, međutim užasno lošim rešenjima, prevashodno nosilaca igre, Partizan je ostao bez „već viđene“ pobede, samim tim i šanse da plej-of dočeka na prvom mestu (81:79).

Prava je umetnost kako su crno-beli ostali bez ideja i sigurnih rešenja u poslednjoj četvrtini, prosuvši olako sve ono što su dobro uradili tokom 30 minuta. Mnogo je činjenica koje pokazuju da su nosioci igre: Kevin Panter, Matijas Lesor i Zek Ledej potpuno podbacili u periodu kada se odlučivalo.

U poslednjih sedam minuta gosti su postigli svega šest poena od kojih je Panter ubacio četiri, a Lesor imao zakucavanje posle sjajne asistencije Madara iza leđa. Uticaj na igru najvažnijih igrača u datom periodu bio je nedovoljan, prevashodno u napadu. Crno-beli su u krucijalnih deset minuta imali četiri asistencije, koje su „iznivelisane“ trima izgubljenim loptama.

Istovremeno, Panter i Ledej, između ostalog, nisu pogodili nijedan šut sa distance; Partizan je generalno u poslednjoj četvrtini za tri poena šutirao očajnih 0/8. Ledej je u tom periodu ostao bez realizacije, Panter je ubacio svega četiri od svojih 18 poena, dok je Lesor dao dva, promašivši vezana bacanja u krucijalnim trenucima meča.

U sivilo se utopio i Avramović; nakon impresivnih 19 poena u prvom poluvremenu (3/5 trojke) do kraja meča ubacio je još svega dva, istovremeno promašivši vezana bacanja (baš kao i Lesor) u prelomnim momentima utakmice.

Takođe, levoruki bek direktno je kumovao porazu, prevashodno jer je dvema odlukama u poslednjem minutu omogućio rivalu da preživi i zadrži vođstvo. U dve situacije, prilikom kontranapada odreagovao je potpuno amaterski.

Prvo je neshvatljivo pri levom ulazu stao, neprirodno naskočio (na ivici koraka) a zatim je nerazumno vratio pas do svoje polovine terena (suđeno „preko pola“ Lesoru). Na osam sekundi do kraja utakmice, Partizan je odbranio napad Cedevita Olimpije pri rezultatu 81:79, crno-beli su momentalno krenuli u kontru koju je Avramović trebalo rutinski da završi, međutim, umesto da zaštiti loptu u driblingu, njegovo visoko vođenje Jogi Ferel je iskoristio i loptu izbio u aut.

Ni odbrana pritom nije bila na visokom nivou, pogotovo ako se u obzir uzme da je Cedevita Olimpija u prvih 20 minuta dala 43 poena, pogodivši svega jedan šut sa distance, a zbirno 81 uz šest ubačenih trojki na procentima od 20,7 odsto.

Jeste trener Obradović doveo Matijasa Lesora kao defanzivnu opciju na petici sposobnu da pik brani visokim iskakanjima i udvajanjima protivničkih plejmejkera, međutim podrazumevajući rizik takve odbrane u Ljubljani se manifestovao u isuviše otvorenom reketu.

Partizan je defanzivno imao puno problema u branjenju Alena Omića na niskom postu. Iako se očekivalo da bude drukčije, domaćin je više poena postigao iz reketa (36-34), više iz ponovljenih napada (16-8) a statistika pokazuje i da su gosti nadtrčani (13-9 u poenima iz kontre).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari