Nov format i "tesnac" do Olimpijskih igara: Šta čeka Srbiju na Mundobasketu? 1Photo: © 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Košarkaško Svetsko prvenstvo za muškarce u Japanu, Indoneziji i na Filipinima biće drugačije od prethodnog.

Promenjen je sistem takmičenja, pa će planetarni šampion u igri pod obručima biti odlučen posle tri faze, u periodu između 25. avgusta i 10. septembra.

Učenisci (32) će najpre biti podeljeni na osam grupa, gde će se po četiri reprezentacije napasti prva dva mesta, jer ona vode u sledeći krug Mundobasketa.

I u toj etapi SP utakmice biće formirane četiri nove grupe, odakle u nokaut rundu (četvrtfinale) mogu samo po dve selekcije sa najviše skupljenih bodova.

„Otpadnici“ ne pakuju odmah kofere, već će se oni najbošiji boriti za plasman od 17. do 32. mesta, a oni malo uspešniji „pokriti“ poziciije 9 – 16.

Mundobasket će biti i direktna ulaznica za Olimpijske igre u Parizu 2024. Za (po) dva najbolje rangirana tima iz Amerike, Evrope i po jedan iz Afrike, Azije i Okeanije.

U konkurenciji su Srbija, Letonija, Grčka, Finska, Nemačka, Slovenija, Italija, Španija, Gruzija, Francuska, Litvanija, Crna Gora, SAD, Kanada, Brazil, Dominikanska Republika, Meksiko, Portoriko, Venecuela, Angola, Zelenortska Ostrva, Egipat, Obala Slonovače,  Južni Sudan, Indonezija, Filipini, Japan, Australija, Kina, Iran, Jordan, Liban i Novi Zeland.

Kako će biti sve ove ekipe biti raspoređene na startu takmičenja biće poznato posle žrebanja grupa, 29. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari