Novak Đoković ozbiljno i oprezno na "luzera" 1Foto: Beta/AP/Nic Bothma

Rutinski i bez mnogo rizika Novak Đoković stigao je do osmine finala na ovogodišnjem Vimbldonu.

Aktuelni, ujedno i četvorostruki šampion najprestižnijeg turnira na svetu, za plasman u četvrtfinale boriće se danas sa malo poznatim francuskim teniserom Igom Umberom. Njih dvojica se ranije nikada nisu sreli na turnirima, što bi trebalo samo da poveća oprez kod srpskog tenisera.

Iznenađujuće, faktički do osmine finala u žrebu Vimbldona na strani na kojoj je Novak Đoković, eliminisani su svi teniseri iz prvih deset na ATP listi. Meč sa Igom Umberom planiran je na zatvaranju današnjeg programa na terenu broj jedan.

– Sigurno je iznenađujuće što nema nijednog igrača iz prvih 10 u mom delu žreba. Istovremeno, moje poštovanje svima koji su nadigrali nosioce. Moj se stav prema bilo kom sledećem protivniku neće promeniti zbog toga što nije rangiran visoko kao ostali – oprezan je, ujedno i pun poštovanja Đoković prema teniserima koji su do sada izbacili nosioce i u grupi su prijatnih iznenađenja, a među njima je i Umber.

Novak je bio vrlo zadovoljan zbog dva dana pauze između mečeva treće runde i osmine finala. U okviru priprema za 21-godišnjeg Francuza, Đoković je sparingovao sa Mateom Pavićem, nekada najboljim igračem na svetu u dubl konkurenciji. Kao i Pavić, Umber je levoruk i nema sumnje da će protiv 11 godina mlađeg rivala Đoković pokušati da što češće skraćuje poene izlascima na mrežu. Momak iz Meca ima dobar servis, što je za travnatu podlogu vrlo važno. Zbog čestih voleja, umešan je u slajsu, u prilaznom udarcu koji prethodi izlasku na mrežu. To što je u prethodnom kolu dobio Ože-Alijasima u tri seta, samo pokazuje trenutne kvalitete igrača kome je bekhend možda i najslabija strana u igri. Umber je bio oduševljen činjenicom da će se sastati sa Đokovićem u osmini finala. Kao 66. teniser na svetu, stava je da će imati igračke argumente kojima će moći da parira najboljem na planeti.

– To je san. Sigurno će biti i najznačajniji meč moje karijere. Ako budem igrao svoju igru, imaću šanse. Da ne mislim da mogu da pobedim, ne bih ni izlazio na teren – jasan je Umber.

Francuz je imao sreće na startu turnira; njegov zemljak Gael Monfis bio je prinuđen da mu preda meč kod rezultata 2:2 u setovima. U narednoj rundi nadigrao je Marsela Granoljersa maksimalnim rezultatom, dok je u trećem kolu napravio iznenađenje time što je preslišao Ože-Alijasima, kanadskog tenisera koji sa 19 godina slovi za najtalentovanijeg na svetu.

Španski teniser Rafael Nadal rekao je da ne zna ko bi mogao da prekine dominaciju velike trojke na gren slemovima, ali da će to neko uspeti tako što će ih pobediti ili će se njih trojica povući. Velikom trojkom se smatraju Nadal, Rodžer Federer i Novak Đoković, a oni su od Vimbldona 2003. godine osvojili 53 od 64 Gren slema. Federer je rekorder po broju titula sa 20, Nadal ima dva manje, a Đoković 15. Od ostalih tenisera poslednjih godina više od jednog trofeja osvojili su Stan Vavrinka i Endi Mari – po tri.

– Iskreno, to što smo mi postigli na Gren slemovima, u tenisu generalno, u poslednjih 14-15 godina je nešto posebno. Imati u istom trenutku trojicu tenisera koji su postigli toliko toga je nešto što će teško biti ponovljeno jer smo mi igrali manje-više u isto vreme. Tu smo i dalje, naravno, ili će nas neko pobediti ili ćemo se mi povući jer nismo više mladi – rekao je Nadal.

Fabio Fonjini: Vimbldone, izvini

U Londonu, u meču 3. kola Vimbldona protiv Amerikanca Tenisa Sandgrena, bio je veoma ljut zbog terena na kojem igra. Zato je na jednom od manjih terena („broj 14“) počeo da proklinje i psuje. „Prokleti Englezi! Voleo bih da ovde eksplodira bomba!“, izjavio je teniser rođen 1987, koji je trenutno deseti na svetu. Fonjinija je ponašanje već dosta koštalo, jer je dva puta bio isključivan sa gren slemova. Posle poraza i eliminacije priznao grešku. Koliko god je u stanju da to učini. „Sigurno nisam bio zadovoljan svojim performansama, zato što sam znao da imam dosta toga da dobijem i da imam dobru priliku da pobedim. Žao mi je zbog onoga što sam rekao. Ako se neko oseća uvređenim, kažem da mi je žao. Nema problema”, poručio je Fonjini posle poraza od pomenutog Amerikanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari