"Uzeo mi je dva grend slema, pobedio me je u dva finala": Šta kaže statistika o duelima Đokovića i Vavrinke? 1foto EPA/Made Nagi

Rival Novaka Đokovića u trećem kolu Vimbldona biće danas Stanislas Vavrinka, koji je u svom meču 2. runde savladao Tomasa Martina Ečeverija iz Argentine 3:1 (6:3, 4:6, 6:4, 6:2).

Biće to prvi duel Đokovića i Vavrinke na Vimbldonu i na travi uopšte, a do sada su se sastali 26 puta i Đoković je slavio u 20 duela. Interesantno da je Švajcarac dobio dva od tri poslednja duela. Istina, ta dva su bila 2016. i 2019. godine na US openu, poslednji je Đoković predao. A, posle toga su se sreli tek prošle sezone, na mastersu u Rimu, kada je Novak slavio sa glatkih 6:2, 6:2. To će biti treći meč na centralnom terenu na kome se program otvara od 13 časova i 30 minuta. Ko prođe dalje, ide na pobednika meča Poljaka Huberta Hurkača (18) i Italijana Lorenca Muzetija (16).

Vavrinka ima 38 godina i neće mu odgovarati što će posle meča juče već danas na megdan sedmostrukom šampionu Vimbldona, koji je još u četvrtak uveče posle pobede nad DŽordanom Tompsonom najavio „duel veterana“ u sledećem kolu Vimbldona. Vavrinka je eliminisao Đokovića na Rolan Garosu 2015. godine i 2016. na US openu.

– Uzeo mi je dva grend slema, pobedio me je u dva finala. Volim Stena, on je sjajna osoba i inspiracija je šta radi u svojim godinama. Ima skoro 40 godina i nastavlja jako, nakon nekoliko operacija kolena, to ne može mnogo ljudi. Stvara još teniske istorije, ne smemo da zaboravimo da je tri puta osvojio grend slem, da ima olimpijsko zlato i Dejvis kup. To je za divljenje i impresivno, nakon fizičkih teškoća i dalje odbija da odustane. Jedan od najlepših jednoručnih bekhenda koje sam video, nismo se dugo susreli, biće to duel veterana – izjavio je Đoković.

Stan Vavrinka je nakon pobede nad Ečeverijom najavio da će svakako uživati na meču sa starim rivalom i da ne treba da mu pominju njihov dosadašnji skor.

„Novak je veliki šampion, drago mi je što ćemo igrati ponovo jedan protiv drugog, makar još jednom u mojoj karijeri. Toliko smo mečeva odigrali do sada. Pokušaću da budem konkurentan, pa, videćemo…“, rekao je Vavrinka.

Đoković je govorio i o iskustvu koje je stekao tokom karijere i koliko mu to pomaže na najvažnijim turnirima.

– Svi prolazimo kroz različita putovanja, svi upoznajemo unutrašnji i spoljašni svet. Nekome se to desi ranije, nekom kasnije, osećam se gladnim za znanjem, iskustvima, život je sjajno putovanje, može mnogo da ponudi ako je neko otvoren. Prošao sam mnogo za ovih 36 godina i veoma sam zahvalan za sve što sam iskusio, pa čak i za loša iskustva. Kada se osećaš potišteno može da budeš bolji i jači, iskoristio sam te lekcije da postanem bolja verzija sebe – rekao je Đoković, a zatim dodao da ga je taj način razmišljanja doveo do toga da nikada ne želi da prestane da raste, uči, da pronalazi nove detalje bilo da je u pitanju ishrana, igra, oporavak…

„To može da me odvede mali korak dalje, mladi momci koji žele da budu na vrhu to rade, pa svako ima svoj način. Bitno je nastaviti dalje, ne postoji takva stvar kao što je stagnacija, da budeš kao i prošle godine. Moraš da budeš otvoren za sva iskustva. Mlad si ili star koliko se osećaš. Ja se osećam mladim, deca me podsećaju na to. I dalje igram sport kojim se bavim od kada sam veoma mlad, telo mi drugačije odgovara, ali sam blagosloven da imam zdravo telo u ovoj fazi posle 20 godina profesionalnog tenisa. Mogu da se takmičim na najvišem nivou, zahvalan sam životu, roditeljima na genima i Bogu, ali znam koliko truda uložim svakog dana da mi dozvoli priliku da budem zdrav – rekao je Đoković.

I na meču sa Tompsonom susreo se sa provokacijama nekih navijača, kojima je „odgovorio“ na svoj način.

„Oni meni zapravo čine uslugu. Što više navijaju protiv mene, meni je bolje. Kod mene probude nešto što možda ne žele da vide. Kao igrač želiš da imaš većinu publike na svojoj strani, ne želim da igram u ratobornoj atmosferi, ali to je većina mečeva u mojoj karijeri. To je sudbinski tako određeno i to je u redu, nekad mi je teže to da prihvatim, nekada ne razumem publiku i ponašanje, ali nekada imaju pravo. Neko odvažan pa dozvoli sebi nešto više da uradi na terenu, onda mora da očekuje moju reakciju. To se dešavalo u prošlosti i u većim turnirima svuda po svetu, to mi daje gorivo i dodatni motiv“, zaključio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari