Novak Đoković u napadu na lični rekord: Počinje Ju-Es Open, poslednji grend slem u sezoni 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Kraj teniske sezone se polako bliži svom kraju, a u ponedeljak počinje poslednji grend slem u godini, čuveni Ju-Es open, a na njemu će srpski teniser Novak Đoković juriti svoju 25. grend slem titulu u karijeri.

Novak Đoković će najveće konkurente za trofej na Flašing Medouzu imati u liku i delu Karlosa Alkaraza i Janika Sinea.

Đoković je u Njujork došao u sjajnom raspoloženju.

Početkom ovog meseca osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, jedino što mu je falilo u prebogatoj karijeri i sada poprilično rasterećen stiže u Njujork da pokuša da svoj rekord po broju osvojenih grend slem titula.

Poznat je žreb za Ju-Es open i na istom je Đoković prošao dobro.

U prvom kolu će igrati protiv kvalifikanta Radu Albota, u drugom protiv Jana-Lenarda Štrufa ili Lasla Đerea, u trećem najverovatnije protiv Alekseja Popirina, dok bi mu u četvrtom kolu protivnici mogli biti Frensis Tijafo ili Ben Šelton, u četvrtfinalu Andrej Rubljov ili Grigor Dimitrov, a u polufinalu Aleksandar Zverev, Holger Rune, ili Kasper Rud, dok bi u finalu potencijalni protivnici mogli da mu budu Janik Siner, Karlos Alkaraz ili Danil Medvedev.

Srpski teniser nikada nije igrao protiv Radua Albota u karijeru, a Moldavac je trenutno 138. teniser na svetu.

Ima 34 godine i ne bi trebao da bude teška prepreka za Srbina u prvom kolu.

Turnir u Njujorku počinje u senci doping kontrole kojoj je podvrgnut Janik Siner.

Najbolji teniser sveta Janik Siner dva puta je bio pozitivan na doping testu, saopštila je Međunarodna agencija za integritet tenisa (ITIA).

U saopštenju je objavleno da je Siner dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

Ipak, ITIA je navela da Siner ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze i u oba slučaja njegova uvažena žalba je uvažena.

Prilikom oba testiranja pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, sa pravom na žalbu. S obzirom da je žalba oba puta uvažena, on je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima.

Sinerovo objašnjenje je glasilo da je jedan član njegovog tima koristio sprej za malu ranu na telu koji u sebi sadrži klostebol.

Fizioterapeut Umberto Ferara sprej je koristio između 5. i 13. marta, a za to vreme je svakodnevno masirao Sinera i generalno imao fizički kontakt sa njim, te je nedozvoljena supstanca tako, navodi se, prešla na njega.

Nezavisno naučno telo je, navodi ITIA, priznalo ovakvo objašnjenje od strane prvog tenisera sveta, te zbog toga nije bilo aktivne suspenzije. Dodaje se da je i ceo Sinerov tim sarađivao u potpunosti sa antidoping agencijom.

Međutim, vodeći igrač na ATP listi nije prošao bez kazne i prema postojećem kodeksu Italijan je ostao bez rezultata, nagradnog fonda i renkinga na Mastersu u Indijan Velsu, turniru tokom kojeg je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu.

Ipak, kako se trenutno čini, na tome će i ostati i poslednji grend slem u sezoni će se normalno odigrati.

Srbija će u muškom singlu imati još četvoricu predstavnika: Lasla Đerea i Miomira Kecmanovića.

Đere će u prvom kolu igrati protiv Nemca Štrufa, a Dušan Lajović protiv Danila Medvedeva.

Hamad Međedović će na megdan Mađaru Fabijanu Marožanu, a Kecmanović protiv Jošihita Nišioke.

Srbija, sa druge strane, nema predstavnika u ženskom singlu.

Poslednji grend slem u sezoni igra se na Đokovićevoj omiljenoj podlozi, betonu, a srpski as je tamo titulu osvajao u četiri navrata – 2011., 2015., 2018. i 2023. godine.

Ipak, igrao je u čak 10 finala na Ju-Es openu i ne bi bilo iznenađenje da po 11. put zaigra finale na Flašing Medouzu ove sezone.

Do sada je u finalima poslednjeg grend slema u sezoni dva puta izgubio od Nadala, a a po jednom od Mareja, Federera, Vavrinke i Medvedeva, dok je po jednom trijumfovao u meču za titulu protiv Del Potra, Federera, Nadala i Medvedeva.

Sa predstavnicima mlađe generacije, čiji su najveći ambasadori Karlos Alkaraz i Janik Siner, još nije igrao za trofej na Flašing Medouzu i moguće je da će ove godine to promeniti.

Takmičenje na poslednjem grend slem turniru u sezoni Ju Es openu održaće se od 26. avgusta do 8. septembra na terenima Flašing Medouza u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari