Novakova trka miruje do jula 1Foto: STARSPORT

Pandemija korona virusa zaustavila je prošlog meseca sportska takmičenja gotovo na celoj planeti, a nacionalne, kontinentalne i međunarodne sportske organizacije, savezi, federacije i udruženja tumaraju u traženju najrealnijih rešenja za privođenje istih, samo u krajnjoj nuždi birajući njihov prevremeni kraj ili odlaganje.

Ni tenis nije pošteđen sukcesivnih odluka, a najnovija najmanje odgovara prvoplasiranom na ATP listi Novaku Đokoviću.

Mada je sam mnogo puta isticao da nijedan profesionalni uspeh nije važniji od zdravlja, jasno je da mu ne ide u prilog definitivno „zamrzavanje“ trke u broju nedelja provedenih na teniskom tronu.

Do danas je postojala verovatnoća, istina minimalna, da se njemu u muškoj konkurenciji i Ešli Barti u kategoriji žena takve sedmice računaju i dok miruju loptica i reketi, ali je francuski „L’Ekip“  objavio da je dobio potvrdu da će Srbin i Australijanka ostati na sadašnjem zbiru sedmodnevnih liderskih ciklusa.

Najmanje do 13. jula, za kada je još ranije isplaniran nastavak turnirskih bitaka za poene.

Pod uslovom da se u međuvremenu obuzda neman korona virusa.

Konkretno, to znači da će Đoković, s vladavinom od 282 nedelje, morati da pričeka sa izvesnim preticanjem davno penzionisanog Amerikanca Pita Samprasa (286) na drugom mestu u poretku tenisera s najdužim stažom u ulozi prvog reketa sveta.

Umesto već krajem ovog meseca, osvajač 17 grend slem titula će svog idola iz detinjstva sa vicešampionske pozicije skloniti tek krajem leta ili na jesen ove godine. Ako se ne obistine najcrnje prognoze, pa bude nemoguć nastavak ovosezonskih ATP i WTA trka.

U svakom slučaju, Rodžer Federer (310) može do daljeg biti spokojan kada je u pitanju ovaj deo velikog rivalstva sa Novakom, jer još nekoliko meseci neće biti izvodljivo da mu bude skinuta šampionska kruna.

Pritom je, ni kriv ni dužan, dobio priliku da se na miru oporavlja od operacije, bez mogućnosti da za to vreme lančano gubi neodbranjene bodove i kvari plasman na ATP listi.

Bergamo se klanja Beograđaninu

Novak Đoković i njegova supruga Jelena su pre izvesnog vremena poklonili Srbiji 1.000.000 evra za kupovinu respiratora i drugih sredstava u borbi sa korona virusom, a italijanski Eurosport obnarodovao je juče da je rođeni Beograđanin deo ličnog bogatstva poklonio gradu Bergamu, s puno ljudskih žrtava tokom pandemije.

– Dobili smo značajne donacije iz inostranstva i to me je stvarno impresioniralo. Naročito Novak Đoković, najbolji teniser sveta, koji je već dao ogromne donacije za svoju Srbiju, ali kada je čuo vesti iz Lombardije, iz naše provincije, pomislio je i na nas. Za mene je to veliki čovek, a nadam se da ću uskoro moći da ga i zagrlim – izjavio je zahvalni direktor zdravstvenog centra za zapadni deo Bergama, Peter Asembergs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari