Nove lakrdije Superlige Srbije 1photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Superliga Srbije će posle sedam odigranih kola imati čak četiri odložene utakmice, nisu razlog za to pandemija, niti vremenski uslovi, već- Evropa.

Crvena zvezda i Partizan su zbog „obaveza u evropskim kupovima“ odložili svoje utakmice i ovog vikenda, tako da Liga već na samom startu istovremeno klizi u neregularnost i „suvišnost“. Pre početka ove sezone odnegde je iznikao „džentlmenski sporazum“ koji je navodno postignut između klubova, da učesnici evropskih takmičenja imaju pravo na odlaganje jednog meča zbog tih „dodatnih obaveza“.

Već u sedmom kolu „džentlmeni“ su izumrli kao dinosaurusi, a više je nego očekivano da će odlaganja tek da se zaređaju kad beogradski crveno i crno-beli počnu takmičenja u grupnim fazama, prvi su to već obezbedili, a i drugi će najverovatnije.

Osim „džentlmenstva“ koga u srpskom fudbalu ima otprilike kao poštenja, druga najviše korišćena reč u „opravdanjima“ ove lakrdije od kalendara je „interes“. Srpskog fudbala, naravno. Dva beogradska kluba, po toj „školi mišljenja“, predstavljaju srpski fudbal u Evropi, podižu mu ugled i koješta još korisno, te im svi ostali imaju izlaziti u susret i igrati sa njima kad se „evropejcima“ prohte.

Na stranu što srpski fudbal nisu samo ta dva kluba, što je i ostalih 14 u profesionalnom statusu te se bore za plasman, opstanak ili koješta, sve uz žestoku bitku za finansijsko preživljavanje, pre svega uz pomoć države i paradržavnih izvora, ali i „iznuđenih“ donacija privatnih firmi. Te i oni imaju neki svoj interes koji takođe sa tim „srpskim fudbalom“ ima nekakve veze.

I što može da im bude bitno kad će se sastati sa „večitima“, ma kako rukovodioci lige mislili da im je svejedno kad će svakako izgubiti.

U ligi sa pežorativnim prefiksom „super“, po opštem mišljenju već se zna prvak, te i nije mnogo bitno kad će isti odigrati svoje mečeve. Za ovog koji je u poslednje vreme „večiti drugi“ plasman je malo neizvesniji, ali mu je takođe sve dozvoljeno da bi prao obraz po Evropi, kad ne može kod kuće.

Posledično, ovakva tumbanja kalendara koja ne postoje ni u jednoj ozbiljnijoj ligi u Evropi dovode do startne neregularnosti i na taj način kršenja osnovnog principa takmičenja. Zašto recimo Bajern, Liverpul, a ako hoćete i Jang Bojs, Rendžers, pa i Dinamo iz Zagreba, ne odlažu svoje utakmice u nacionalnim ligama pred evropske nastupe? Prosto zato što drugi klubovi iz tih liga na to ne pristaju, što propozicije to ne dozvoljavaju, što to direktno utiče na prihode liga te i klubova od TV prava.

Dakle, ako nisi u stanju da igraš dve utakmice nedeljno, nemoj ni da igraš Evropu. I tu činjenica da je Bajern „viđeni“ prvak u Nemačkoj kao recimo Zvezda u Srbiji, ne znači ama baš ništa. Oni jednostavno moraju da odigraju, recimo protiv Menhengladbaha tog i tog dana u toliko sati, jer je tad TV prenos, i samo viša sila to može promeniti. A evrokupovi to nisu.

U Srbiji su i TV prava banalizovana, i to para što bahata državna Arenasport daje je previše, kojoj komercijalnoj televiziji je nebitno da li će, na primer, utakmicu Vojvodina – Crvena zvezda prenositi u nekom prajm večernjem terminu u trenutku kad su to dve prvoplasirane ekipe na tabeli, ili u neku sredu ili četvrtak popodne, kad drugi igraju Kup.

Da i ne pominjemo da profesionalnu ligu treba da vode klubovi, a Kup je pod jurisdikcijom Saveza, te ni takva preklapanja termina nisu moguća u fudbalski civilizovanim zemljama.

Dolazimo i do druge posledice ovih bahaćenja dva najpopularnija kluba, a to je „suvišnost“ Lige. Kad se već „sve što je bitno“ zna, a to je valjda ko je prvi, a ko verovatno drugi, čemu ova latino serija u 37 nastavaka u kojoj su neizvesni samo epizodisti u evrokupovima i oni koji izvuku najkraće slamke i ispadnu.

Raspored svih ostalih nije bitan, niti je u „interesu srpskog fudbala“, a po posetama na stadionima se i vidi da je i interesovanje poražavajuće. Koliko se god dičili pozicijom 11 na UEFA listim to sa ovom „superligom“ nema baš nikakve veze.

Možda je na kraju i suvišno pominjati da je ova sezona i na globalnom planu specifična i dva meseca kraća zbog Mundijala u Kataru i luft perioda pre i posle. Te apsolutno nema „rezervnih“ termina što u ovo vreme meke pandemije itekako zabrinjava sve ozbiljne lige u Evropi. Lakrdija ligu Srbije se to ne uopšte ne dotiče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari