Novi dan za novu medalju 1Foto: OSS

Odbojkašice Srbije nisu uspele da se plasiraju u finale Olimpijskih igara u Tokiju, svetske i evropske šampionke propustile su priliku da objedine sve tri titule, pa će se u nedelju 8. avgusta (02.00 sati) boriti za bronzanu medalju protiv Južne Koreje, koja je u polufinalu izgubila od Brazila (3:0).

Ove dve selekcije već su se sastajale na turniru u Tokiju, kada je u meču grupe A Srbija rutinski pobedila rezultatom 3:0.

U reprizi polufinala sa prošlih Igara u Rio de Žaneiru, kada je ekipa selektora Zorana Terzića pobedom od 3:2 prošla u finale i potom osvojila srebrnu medalju,

Amerikanke su naplatile dug i to sa zelenaškom kamatom.

U sva tri seta su vrlo brzo stizale do ubedljive prednosti, koju su potom čuvale do kraja.

Tijana Bošković je ponovo bila najefikasnija u srpskoj reprezentaciji (19 poena), ali je bilo očigledno da se stručni štab Amerikanki pripremio za najbolju odbojkašicu sveta, jer je iz 41 napada došla do samo 16 poena.

Takođe, osim Nine Popović koja je imala deset blokova, podbacila je i igra na mreži, a koliko su Amerikanke igrale dobro u odbrani govori i podatak da srpske odbojkašice nisu napravile ni jedan direktan poen posle servisa.

– Ni u jednom setu nismo bili blizu da rezultatski ugrozimo Amerikanke, bez obzira da li smo osvojili 23 ili 16 poena. Vidljivo je bilo da se naš protivnik za sve pita, da vode igru i da mogu da nas pobede kad hoće. Nešto je nedostajalo,neka energija, kao da se čeka sledeća utakmica. Ne znam šta je u pitanju. To su stvari koje se u sportu dešavaju, ne može uvek da se pobeđuje, da se igra dobro. Dešava se kiks, a kad je već kiks bolje nek je od Amerike, koja je verovatno prvi favorti za osvajanje olimpijskog zlata– rekao je posle utakmice selektor Zoran Terzić.

On smatra da će njegova ekipa biti spremna za duel koji će odlučivati o osvajaču bronzane medalje.

– To su devojke koje iza sebe imaju mnogo takmičenja, utakmica ovog tipa. Na našu sreću, do sada su uglavnom pobeđivale. Sigurno da im je teško pao ovaj poraz, ali one su kao sportisti i ličnosti na jednom ekstra visokom nivou,očekujem da će biti spremne da poslednju utakmicu na turniru odigraju na pravi način. Mislim da neće biti problema– tvrdi selektor srpskih odbojkašica.

Tijana Bošković je bila razočarana zbog poraza u polufinalu, ali je rekla da je neophodno da se ekipa što bolje pripremi za meč koji će odlučivati o osvajaču bronzane medalje.

– Svi smo razočarani što nismo u finalu, želja je postojala, ali igra nije bilo na nivou. Sad ne možemo ništa da promenimo, na nama je da se potrudimo da donesemo još jednu medalju Srbiji. Sigurna sam da ćemo uspeti da se dignemo, zajedno smo i kad pobeđujemo i kad gubimo. Potrudićemo se da obradujemo naše navijače i nadam se da ćemo završiti turnir kako treba – izjavila je zvanično najbolja odbojkašica sveta.

Kaišeta pozitivna na doping testu

Tandara Kaišeta, najbolja brazilska odbojkašica, bila je na pozitivna na doping testu i nije nastupila na polufinalnoj utakmici protiv Južne Koreje. Kako je saopštio Olimpijski komitet Brazila Kaišeta je testirana 7. jula, a anti-doping agencija te zemlje rezultate je dostavila tek juče. Odbojkašica koja igra na poziciji korektorke je na Igrama u Tokiju nastupila na svih šest mečeva za svoju selekciju, a na svom instagram nalogu saopštila je da neće davati izjave dok slučaj ne bude okončan.

Polufinale

Srbija – SAD  0:3

Brazil – Južna Koreja          3:0

Za treće mesto

nedelja

Srbija –Južna Koreja           02.00

Finale

SAD –Brazil   06.30

Bronza u Montrealu najveći uspeh

Na olimpijskom turniru u Tokiju Južna Koreja takmičila se u kvalifikacionoj grupi A, u kojoj se nalazila i Srbija. U eliminacionu fazu takmičenja plasirale su se kao trećeplasirane, sa tri pobede (Dominikanska Republika, Japan i Kenija) i dva poraza (Brazil i Srbija), a u četvrtfinalu su pobedile Tursku sa 3:2.

Južna Koreja osvojila je samo jednu medalju na Olimpijskim igrama, i to bronzu 1976. u Montrealu. Zanimljivo je da na olimpijskim turnirima nikada nisu bile plasirane ispod osme pozicije, a dva puta su bile četvrte. Na prošlim Igrama u Rio de Žaneiru 2016. zauzele su peto mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari