Novi Pazar: Lopta sa fudbalskog prešla na politički teren 1foto: ATA Images/ATAImages

Posle jučerašnjih incidenata, za vreme derbi utakmice 12. kola Superlige između FK Novi Pazar FK Partizan, kada su navijači domaćeg kluba napali policiju, lopta je na političkom terenu.

Ništa neuobičajeno kada su ovakve situacije u pitanju. Politički protivnici jedni na druge prebacuju krivicu, prozivaju upravu novopazarskih „plavih“, a malo bi da „zarade“ i političkih poena kod navijača i ostalih građana.

Predsednik gradskog parlamenta i vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), Samir Lekić ocenio je da su „jučerašnji nemili događaji potvrda da pojedine političke strukture žele da vrate nasilje kao vid političke borbe“ i pojasnio da misli na Stranku pravde i pomirenja (SPP).

Rekao je, na konferenciji za novinare, da jučerašnji incidenti nisu slučajni.

– Mi smo znali za ovaj plan, kojim je predviđeno da se izazivanjem nemira ugasi FK Novi Pazar i nanese velika šteta našoj zajednici. Pokušali smo dijalogom i razumnom pristupom da to sprečimo. Nadam se, da smo uspeli u tome. Nažalost, mladi ljudi su izmanipulisani od strane političkih partija. Na kraju su ostavljeni na cedilu, što je posebno žalosno – naglasio je Lekić.

Poručio je da ostaju posvećeni napretku i „ne želimo da bezbednost u gradu bude ugrožena“ i pozvao sve političke aktere da zajedno čuvaju stabilnost u gradu.

Lekić je pozvao i građane Novog Pazara da ostaju smireni, da ne nasedaju na manipulacije i provokacije pojedinih političkih partija i da svi zajedno čuvaju mir i stabilnost.

Predsednik SPP i ministar Usame Zukorlić ocenio je da su „nasilje i sukobi neprihvatljivi“ i upravu FK Novi Pazar optužio da snoci „punu odgovornost za trenutnu situaciju“.

– Naš stav je jasan uprava kluba nosi svu odgovornost za stanje u kojem se naš klub nalazi. Oni su privatizovali klub, okrenuli narodu leđa i stvorili atmosferu, koja podstiče tenzije, čija kulminacija dovodi do nasilja. Narod ne želi utakmicu kao da SDP igra protiv SDPS – rekao je Zukorlić i pozvao nadležne organe da „deluju pravedno i u skladu sa zakonom, bez prekoračenja ovlašćenja prema uhapšenim mladićima“.

I visoki funkcioner SPP i narodni poslanik Edin Numanović optužio je upravu novopazarskog superligaša „jer nije pravovremeno rešavala pitanja u vezi sa navijačima, koji žele iskreno da podrže svoj klub“.

-Bilo bi mnogo lepše da su sa tribina poslate pozitivne slike, ali u ovom slučaju treba tražiti osnovne uzroke, a to je uprava Novog Pazara, koja sprovodi politiku SDP i Rasima Ljajića . istakao je Numanović i obećao pomoć svoje partije porodicama uhapšenih navijača.

Jučerašnji incindent bio je tema i današnje konferencije za novinare predsednika Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), Edina Zećirovića.

Ocenio je das u dezinformacije dovele do podizanja tenzija i incidenata u Novom Pazaru, ali i da su “policajci i navijači bili izmanipulisani, pa je situacija izmakla kontroli”.

Ocenio je da su “bezbednosne službe ozbiljno zakazale”.

– Ovde je najveća odgovornost Ministarstva unutrašnjih poslova, na čelu sa ministrom, pa onda hijerarhijski svih ostalih. Ne podržavam ponašanje navijača i esklaciju nasilja, ali oni su peti u lancu odgovornosti, iza ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i svih ostalih – naglasio je Zećirović.

Optužio je ministre “koji neodgovornim izjavama pokušavaju da stvore atmosferu linča prema tim ljudima koji treba da postanu kolateralna šteta nečijih zakulisanih radnji, topovsko meso za sve ono što je trebalo da se legitimiše”.

– Iza kulisa je šira agenda destabilizacije ovog prostora za više interese, kako bi se pažnja javnosti skrenula sa problema rešavanja pitanja Kosova, rudarenja ili odnosa Srbije sa BiH i Crnom Gorom – objasnio je svoju tvrdnju predsednik GPS. GPS.

Pozvao je tužilaštvo da pusti uhapšene navijače da se brane sa slobode, da se u potpunosti ispita njihova odgovornost, a krivica i kazna tačno odmere.

– Ako budu postupali po zakonu, onda ćemo lako rešiti situaciju, uz minimalnu štetu, ali ako budu postupali po nečijim instrukcijama, tenzije će se usložnjavati i samo će se narod gurnuti u još veće problema – naglasio je Zećirović i dodao “da svi koji budu tražili da se navijači Novog Pazara drakonski kazne ne žele dobro ovom društvu, Bošnjacima, Srbima i ovom multietničkom regionu, već žele dobro samo šačici svojih pretpostavljenih”.

Predložio je da se formira poseban fond, kojim bi se nadoknadila materijalna šteta nastala u sukobima navijača i policije.

Navijači FK Novi Pazar su svoj bes iskalili na policiji zbog disciplinske odluke FSS da taj klub dve utakmice, na svom terenu, igra pred praznim tribinama.

Koncentrisanje jakih policijskih snaga u ulicama oko stadiona bilo je evidentno već oko podne, a na letnjoj pozornici u Novopazarskoj tvrđavi, u neposrednoj blizini fudbalskog igrališta, okupljali su se navijači.

Njihov skup bio je zakazan za 14,30h, a sat kasnije su krenuli prema stadionu.

Incident sui mogli da se naslute prethodnih dana. Prvo su navijai ptotestovali u centru grada, a onda se pojavila informacija da utakmica neće biti odigrana.

Na teren su trebalo, umesto prvotimaca, da se pojave omladinci i posle par minuta da napuste teren. To je „iznenada“ promenjeno, jer su utakmicu trebalo da igraju prvotimci koji to žele, među kojima nije bio kapiten Adem Ljajić, a onda na kraju igraće svi.

Navijači su svoj bes usmerili ka novoizabranom predsedniku FK Partizan i bivšem predsedniku FK Novi Pazar, Rasimu Ljajiću. On im je kriv za sve.

Mediji su u PU Novi Pazar mogli da dobiju samo usmeno “saopštenje” da se radi na intenzivnom rasvetljavanju celog događaja, da se privode i identivfikuju svi učesnici nereda i da će javnost o tome biti obaveštena.

Prave informacije su stigle iz Beograda. Saopštio ih je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i detaljno objasnio sve.

Rekao je da je došlo „do drastičnog narušavanja javnog reda i mira i napada na policijske službenike” i da su povređena četiri policajca.

“Svi koji su učestvovali u napadu na policiju i kršenju javnog reda i mira biće uhapšeni i predati tužilaštvu. Svi moraju da odgovaraju, jer napad na policiju je napad na državu. Policija je već otpočela hapšenja, do sada je uhapšeno deset lica. Na lokacijama gde je došlo do napada na policijske službenike, oštećeno je za sada pet putničkih vozila” – naveo je ministar policije.

FK Novi Pazar je kažnjen sa ne igranjem dve utakmice pred svojom publikom “zbog organizacionih propuesta” na utakmici sa FK Radnički 1023 iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari