Novi svetski poredak u kome Đoković nije na vrhu; posle Rolan Garosa, Janik Siner predvodi "tenisko kolo" 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Novaka očekuje još veći pad na ATP listi ukoliko ne bude nastupio na Vimbldonu.

Odavno Srbinu mesto na samom vrhu ATP liste nije prioritet, međutim sve do Rolan Garosa, koji je završen u nedelju osvajanjem turnira od strane Karlosa Alkaraza, Nole je surovo vladao svetskim tenisom kao i zvanično najbolji igrač.

Ipak, odustajanjem u četvrtfinalu najvećeg turnira na šljaci, zbog problema sa meniskusom kolena (koje je u međuvremenu operisao) Đoković je i definitivno izgubio čelno mesto na vrhu ATP liste, koje je preuzeo Janik Siner, teniser iz Italije, koji je, pak, na Rolan Garosu dogurao do polufinala (ispao od Alkaraza posle pet setova).

Đoković je od ponedeljka zvanično treći teniser na planeti, nakon što nije uspeo da odbrani naslov sa proošlosezonskog Rolan Garosa.

Više od poslednjih osam godina Novak je bio najbolji teniser na svetu, uz određene kraće prekide, preko 428 nedelja, što je rekord koji će neki drugi teniser teško dostići.

Ipak, ukoliko ne bude nastupio na Vimbldonu, a male su šanse da se na njemu pojavi, jer bi to značilo da se za najveći turnir na travi oporavio posle nešto više od tri nedelje nakon operacije kolena (Vimbldon startuje 1. jula), uslediće njegov novi pad na ATP listi, s obzirom na to da je prošle sezone dogurao do finala.

Janik Siner od danas je prvi na ATP lisit, dok je Karlos Alkaraz na drugom mestu, nakon osvajanja Rolan Garosa.

Iza Novaka na četvrtom messtu je Aleksandar Zverev, zatim su redom plasirani: Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Kasper Rud, Hubert Hurkač, Aleks de Minor i Grigor Dimitrov.

Grčki as Stefanos Cicipas je ispao iz prvih deset.

Što se tiče ostalih srpskih tenisera, Laslo Đere je na 46. mestu, Miomir Kecmanović na 53. a Dušan Lajović na 57. poziciji ATP liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari