Novi test zrelosti 1Foto: STARSPORT

Trijumf u večitom derbiju je arhiviran, pobeda protiv Ritasa značila je i definitivan plasman u Top 16 Evrokupa, a te dve utakmice verovatno su za trenera Andreu Trinkijerija predstavljale i osnovu temeljne pripreme za derbi 8. kola ABA lige.

Košarkaši Partizana u nedelju gostuju Budućnosti, a meč u Podgorici trebalo bi da predstavlja test zrelosti za Novicu Veličkovića i saigrače.

Možda na samom početku sezone nije tako izgledalo na osnovu kompozicije tima i kvaliteta igrača predviđenih da budu nosioci, međutim Budućnost je vremenom pokazala da poseduje potencijal potreban možda i za samo osvajanje ABA lige. Ako se na već postojeću bazu pridoda poslednje pojačanje u spoljnoj liniji: Šon Kilpatrik (promenio više NBA klubova, prošle sezone nastupao za PAO) Podgoričani bi od najboljeg napada u regionu mogli da stvore „mašinu za rešetanje protivničkih koševa“. U gotovo svim napadačkim kategorijama Budućnost je u samom vrhu ABA lige: indeks korisnosti, prosek poena, asistencija, za tri i dva poena… Osim kiksa protiv Primorske, Podgoričani su sve utakmice u regionu dobili ubedljivo, ubacujući više od 80 poena. U seriji su od četiri trijumfa u ABA ligi i Evrokupu; nošeni entuzijazmom iz kluba su najavili još jedno potencijalno pojačanje na poziciji centra: Kevina Serafana.

– Veličina dobrih ekipa je da se naslanjaju na velike pobede. Ostvarili smo dve jako velike pobede iz mnogih razloga. Napravili smo važan uspeh i sada ide treća utakmica koja je podjednako važna. Nadam se da ćemo zaokružiti uspešno taj mini-ciklus. Meč protiv Budućnosti može da odredi mnogo toga u daljem rasporedu ABA lige, koja nam je podjednako važna. Igra se na njihovom terenu, a posle te utakmice u narednom periodu nemamo mečeve sa konkurentima za plasman u međusobnom duelu, bez potcenjivanja drugih ekipa koje nam dolaze – istakao je Rade Zagorac, zamenik kapitena kada Novica Veličković nije u sastavu.

Statistički, Budućnost je i defanzivno najbolja ekipa u ABA ligi. Prosečno prima 71 poen, a rivalu dopušta tek 25,7 odsto uspešnosti za tri poena.

DŽastin Kobs i Skot Bamford predstavljaju sjajan tandem u spoljnoj liniji; prosečno beleže čak osam asistencija i uz Nikolu Ivanovića vodeći su kreativci ekipe i sasvim solidno sarađuju sa Hasanom Martinom, Zoranom Nikolićem i Martinsom Meierisom pod košem. Bamford, Ivanović i Nikolić sjajno šutiraju za tri poena, posebno Amerikanac i Nikolić koji su na proseku od skoro 50 odsto.

Raspored i tabela 

8. kolo

subota

Primorska – FMP 18.00

Krka – Igokea 20.00

nedelja

Mega – Cibona 12.00

Budućnost – Partizan 18.00

Zadar – Cedevita Olimpija 20.00

ponedeljak

Crvena zvezda – Mornar 18.00

1. Budućnost 6-1

2. Cedevita Olimpija 6-1

3. FMP 5-2

4. Primorska 5-2

5. Partizan 5-2

6. Crvena zvezda 4-3

7. Mornar 4-3

8. Krka 3-4

9. Cibona 2-5

10. Igokea 1-6

11. Mega 1-6

12. Zadar 0-7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari