Novi ustupak bogatima 1Foto: wikipedia

Evropska fudbalska unija saopštila je danas da će od sezone 2018/19 garantovana mesta u grupnoj fazi Lige šampiona imati četiri prvoplasirala tima iz Engleske, Nemačke, Španije i Italije, čime je napravljen novi ustupak najbogatijim klubovima Evrope.

Navodi se da će, zahvaljujući tome, nagradni fond od te sezone biti „značajno uvećan“. U ovoj sezoni učesnici Lige šampiona će podeliti 1,32 milijarde evra.

Odluka o novom ustupku najjačim evropskim ligama doneta je posle višemesečnih pregovora sa Evropskom asocijacijom klubova, koja je obnovila stare pretnje da će mimo UEFA formirati svoje elitno takmičenje ukoliko se ne udovoljni njihovom zahtevu.

Odluka da četiri najjače evropske lige dobiju 16 zagarantovanih mesta u grupnoj fazi takmičenja, umesto dosadašnjih 11, pogodiće sve ostale lige, za čije klubove sada ostaje pet mesta manje u kvalifikacijama.

Najviše će, kako se ocenjuje, profitirati Italija, čiji klubovi uglavnom ne uspevaju da prođu kvalifikacije, pa najčeše imaju samo dva predstavnika u Ligi šampiona.

Ni ove godine neće imati tri, pošto je Roma u poslednjem kolu kvalifikacija izgubila od Porta.

Još jedna odluka UEFA ići će na ruku klubovima iz četiri najjače lige, jer će od 2018. zagarantovano mesto u grupnoj fazi takmičenja imati i pobednik Lige Evrope, koji najčešće dolazi iz Engleske, Nemačke, Španije ili Italije.

Pobednik Lige Evrope sada ima zagarantovano mesto u plej ofu za Ligu šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari