Tek je sredina takmičenja po grupama na Evropskom prvenstvu u Budimpešti (14 – 27. jul), ali večerašnja utakmica Srbije i Mađarske svojevrsno je finala pre finala, kao uostalom svi dueli naslednika „velike“ i „male“ Jugoslavije i naših severnih suseda, jer se radi o dve najveće vaterpolo sile i večitim rivalima.

Borili se za medalje ili „samo“ za možda odlučujuće bodove u pokušaju da doplivaju do direktnog polufinala, kao što je sada slučaj, imaju motiv više, pa valja očekivati novi spektakl o „trošku“ branioca evropske titule iz Ajndhovena 2012. (mi) i pobednika Svetskog prvenstva iz Barselone 2013. (oni).

– Mađari nisu blistali protiv Francuza, ali nas to ne zavarava. Baš kao što nas ne opuštaju njihove prevelike pohvale na naš račun. Očigledno je da žele „lopticu“ i pritisak prebaciti u naše dvorište. Očekujem veliku borbu u sjajnom ambijentu, a odlučiće je kao i uvek jedna lopta, nadahnuće, bolji dan. Njihova prednost je 10 hiljada navijača, a naša obaveza da ostanemo mirni i hladne glave. Samo tako možemo iskoristiti zavidan kvalitet na svakoj poziciji. Bilo bi lepo da budemo prvi u grupi ali ni eventualno razigravanje neće biti smak sveta – razuman je kapiten

Živko Gocić, s višegodišnjim stažom u tamošnjem klupskom vaterpolu.

Stefan Mitrović, zvanično najbolji igrač mađarske lige, zna gde i kako bi trebalo „razoružati“ domaćina, za kojeg tvrdi da je psihološki opterećeniji od izabranika našeg selektora Dejana Savića, uprkos rutinskim pobedama nad Francuskom (16:5) i Nemačkom (12:7), još nezadovoljnog igrama „plavih delfina“.

– Samo da izdržimo početni pritisak i zaustavimo njihove sjajne šutere. Imaju nov tim od prošlog SP, ali jasno nam je kako se valja nositi s njima. Moramo se držati naše čvrste odbrane i prilagoditi se kriterijumu suđenja, kakav god bio – kaže naš vaterpolista pred susret s Mađarskom, koja takođe ima maksimalan učinak posle trijumfa protiv Španije (12:9) i Francuske (12:7).

Nađi: Publika je naša snaga

Odlični mađarski golman Viktor Nađi nada se da će njegov tim popraviti skor u mečevima dveju reprezentacija posle osamostaljivanja Srbije, s obzirom na to da naš nacionalni tim vodi s 12 pobeda. Četiri puta su slavili Mađari, a jedan susret je završen nerešeno.

– Publika nas je nosila do pobede u prva dva kola turnira. Verujem da će tako biti i protiv našeg velikog rivala Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari