O Arsenalu posle Zemuna 1

Posle 11 godina i isto toliko niželigaškog bivstvovanja ekipe iz Gornje varoši u Zemun stiže Crvena zvezda, koja je te 2006. godine dva puta slavila na terenu vremešnog beogradskog kluba, kao u najvećem broju duela ova dva tima kroz istoriju.

I sada su gosti sa Topčiderskog brda veliki favoiriti na papiru, jer imaju kudikamo kvalitetniji tim, daleko bolje pojedince i četiri puta više pobeda od domaćina u dosadašnjih 14 kola Superlige (12:3), beže mu 23 boda, dali su višestruko više golova (31:11) i mnogo ređe vadili loptu iz svoje mreže od njih (3:19), pa bi bilo pravo malo čudo ako plavo-zeleni okrnje plen crveno-belih.

Postoji, međutim, i druga strana medalje. Opominjuća za vicešampiona. Zvezda već neko vreme kuburi sa lošom igrom u prvenstvu, često na mišiće eskivirajući rezultatski danak evidentnim problemima, pa postoji bojazan od odloženog ceha. Očigledna je i fizička istrošenost važnijih prvotimaca, a sve brojnije povrede se u hodu „krpe“ ili se njihovo kompletno izlečenje odlaže do prve zgodne prilike, da ne bi trpeli takmičarski ciljevi, kako u borbi za prevlast u domaćim vodama tako u, čitavu deceniju, čekanoj grupnoj fazi Lige Evrope.

A tamo Kangu, Boaćija, Stojkovića, Savića, Srnića i ostale sledećeg četvrtka čeka novo odmeravanje snaga sa Arsenalom. Što i jeste i nije prilika Zvezdi da učvrsti poziciju u trci za nokaut rundu, jer je prošle nedelje, na „Rajku Mitiću“ i pokazala oštre zube skupocenim fudbalerima kluba iz Londona, za šta je dobila javne pohvale od čuvenog menadžera Tobdžija Arsena Vengera i, na posletku, platila ceh evropskoj naivnosti i neiskustvu izabranika Vladana Milojevića. Biće, zato, zanimljivo videti za kolikim i kakvim rotacijama će ovog puta posegnuti mladi stručnjak. U nameri da sačuva deo fudbalskog arsenala za megdan na Emirejtsu, a pri tome ne dozvoli sebi rezultatske komplikacije i neizvesnost kao Partizan pre nekoliko dana na istoj adresi. Iako večiti rivali kažu da ne vole da vire jedni drugima u dvorište sigurno je da je stručni štab superligaškog lidera imao šta da prouči i nauči iz zemunskog izleta crno-belih.

– Zemun je organizovana ekipa koja se pokazala u sredu (protiv Partizana prim. aut). Zaslužuje da bude deo najjačeg srpskog prvenstva i drago mi je što su se vratili. Ne razmišljamo o Arsenalu, prioritet nam je prvenstvo i toga su igrači svesni. Zemun nam je preči od Arsenala – jasan je Milojević.

FIFA potvrdila Zvezdi svetsku titulu

Na sastanku u Kalkuti, Svetska fudbalska federacija zvanično i konačno je zauzela stav da su svi osvajači Interkontinentalnog kupa od 1960. do 2004. godine klupski prvaci sveta, tj. da njihove titule imaju istu vrednost kao planetarni pehari sa zvaničnog SP za klubove, koje se održava poslednjih desetak godina sa šampionima svih kontinenata. Ova odluka tiče se i Crvene zvezde, koja je osvajanje Kupa šampiona 1991. godine iste jeseni ovenčala pobedom protiv tadašnjeg osvajača Kopa Libertadores – čileanskog Kolo Kola u Tokiju (3:0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari