O razlozima za razlaz možda drugom prilikom 1Dejan Stanković i Milan Borjan foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Kapiten Crvene zvezde Milan Borjan zvanično je zatražio raskid ugovora sa klubom iz Ljutice Bogdana. Nakon svađe sa trenerom Dejanom Stankovićem po završetku utakmice sa Radnikom (1:1), Borjan nije bio u sastavu na poslednjoj utakmici jesenjeg dela prvenstva protiv TSC, a već sutradan zatražio je raskid ugovora sa crveno-belima.

Jedan od najboljih igrača srpskog šampiona u poslednjih nekoliko godina juče je objavio zvanično saopštenje za javnost u kojem nije naveo razloge zbog kojih želi da ode iz Zvezde.

– Iz pijeteta, velikog poštovanja, odanosti i zahvalne ljubavi prema navijačima, kao i odgovornosti prema medijima sa kojima imam sjajnu saradnju, želim da se oglasim. Prekjuče je u medijima izašla informacija da želim da idem iz Crvene zvezde i da je razlog to što ne mogu da trpim tenziju i pritisak. Da, želim da idem iz Crvene zvezde jer mislim da sam klubu dao srce, dušu, svaki atom snage i da je došlo vreme da svoje mesto prepustim dostojnoj zameni- saopštio je kanadski reprezentativac, koji je 2017. godine u Zvezdu došao iz Ludogoreca.

Borjan je demantovao informacije iz medija da je povod za njegovu odluku to što više „nije u stanju da se suočava sa pritiskom i tenzijama koje sa sobom donosi igranje u Zvezdi“.

– Ne, nije istina da idem zbog tenzije i pritiska jer svaki pravi navijač Crvene zvezde zna da sam pet godina izložen najvećim pritiscima, skandiranjima, napadima na moju porodicu, a da sam u svakom momentu davao maksimum i ginuo za ovaj grb kada je bilo najteže. Razlozi moje želje da se povučem su mnogo dublji, konkretniji i veći. Ako bude potrebe u nekom trenu podeliću sa vama i to jer su navijači Zvezde oduvek bili moj najveći motiv, moja snaga i razlog da se borim iz godine u godinu sve jače. Sve navijače i medije zamoliću da mi dozvole da u miru provedem dugo čekani odmor sa porodicom. Do daljeg se neću oglašavati na ovu temu. Hvala na razumevanju. Zauvek vaš vojnik, Milan Borjan“, piše na kraju saopštenja jedan od Zvezdinih „tenkista“.

Nesporazum između trenera i golmana crveno-belih izglađen je uz posredstvo navijača, međutim, čini se da je Stankovićeva odluka da na utakmici protiv TSC na golu bude Popović uvredila kapitena.

On je u sredu imao sastanak sa čelnicima Zvezde na kojem je zatražio da tokom zimske pauze raskine ugovor, koji ističe u leto 2023. godine.

Tom prilikom rekao je da ima nekoliko primamljivih ponuda od klubova iz američke MLS lige i da je to prilika da potpiše možda i poslednji finansijski povoljan ugovor u karijeri, s obzirom da je u oktobru napunio 34 godine.

Njegov zahtev nije naišao na razumevanje čelnika kluba. Iako nije bilo zvaničnog oglašavanja, samo nekoliko sati od objave kapitena i golmana crveno-belih u javnost je procurela informacija da Borjanu neće biti dozvoljen odlazak kao i svim drugi nosiocima igre.

Njega ugovor sa Zvezdom veže do leta 2023, nije poznato da li sadrži i klauzulu o obeštećenju prilikom ranijeg odlaska. Borjan nema nameru da promeni odluku, za reprezentativca Kanade MLS klubovi zainteresovali su se još letos, posle njegovih sjajnih partija u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Kanađani su gotovo osigurali plasman na Mundijal, a Borjan je bio najbolji igrač utakmice u kojoj je njegova ekipa u Edmontonu zabeležila prvu pobedu protiv Meksika (2:1) posle 21 godine.

Tek četvrti golman kapiten

Milan Borjan je u leto 2017. godine došao u Crvenu zvezdu iz Ludogoreca i vrlo brzo postao je jedan od najznačajnijih igrača trenera Vladana Milojevića. Za crveno-bele odigrao je 275 utakmica u svim takmičenjima i osvojio četiri titule šampiona Srbije, uz duplu krunu prethodne sezone.

Igrao je dva puta u Ligi šampiona i u tri izdanja Lige Evrope. Po odlasku Marka Marina iz kluba postao je tek četvrti golman u istoriji Zvezde koji je dobio kapitensku traku.

Podrška „severa“ i „argumenti“ Borjana

Borjan je sa porodicom otišao na odmor, ali se rasplet ove priče očekuje vrlo brzo, jer je očigledno da razlozi nisu ni finansijske, ni „psihološke“ prirode. U toku je odmeravanje snaga na najvišem klupskom, ali i „državnom“ nivou.

Borjan se celim tokom karijere u Zvezdi izuzetno trudio da navijačima pokaže da je jedan od njih, nikad nije propustio priliku da potencira njihov značaj za klub i zbog svega toga, ali i mnogo odbrana koje su Zvezdi krčile put u Evropi, bio je jedan od najomiljenijih fudbalera na „severu“, upućeni tvrde i najomiljeniji. Ako kalkuliše, što je jedna od opcija u nagađanju, on sigurno računa na podršku navijača.

Trenutna situacija svela se na izbor „ili Borjan, ili Stanković“, i , s obzirom da je i sadašnji trener na neki način legenda kluba iako je odigrao skoro tri puta manje utakmica od Borjana, očigledno je da će kako god se stvar prelomi, Zvezdaši ostati podeljeni. Društvene mreže su pre oko mesec dana gorele od priča o sukobu Borjana i direktora Terzića, koji je, navodno, takođe hendlovan sa strane.

Veliki evropski uspeh očigledno nije mogao da amortizuje nervozu i strah od mogućeg gubljenja titule, što bi se sudeći i po izjavama čelnika kluba, smatralo tragedijom. I značilo smenu rukovodstva bez obzira na domet u Evropi.

Zvezdino insistiranje na ugovoru više je pretnja praznom puškom, jer niko ne voli nezadovoljne igrače u timu, a posebno golmana. Koji uz to zna i mnogo toga što se u Ljutice Bogdana pažljivo skriva, a mogao bi da iskoristi kao jak „argument“ za dobijanje ispisnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari