Srpski trener Željko Obradović najplaćeniji je trener u Evropi.
Naime, po pisanju moskovskog dnevnika „Sovjetski sport“ rođeni Čačanin, koji je prošle godine sa Panatinaikosom „protutnjao“ Evroligom, godišnje od kluba prima oko dva miliona dolara ne računajući premije. Ova impozantna cifra stavlja našeg proslavljenog stručnjaka na prvo mesto liste najplaćenijih trenera na Starom kontinentu.

Srpski trener Željko Obradović najplaćeniji je trener u Evropi.
Naime, po pisanju moskovskog dnevnika „Sovjetski sport“ rođeni Čačanin, koji je prošle godine sa Panatinaikosom „protutnjao“ Evroligom, godišnje od kluba prima oko dva miliona dolara ne računajući premije. Ova impozantna cifra stavlja našeg proslavljenog stručnjaka na prvo mesto liste najplaćenijih trenera na Starom kontinentu. Na drugom mestu nalazi se Italijan Etore Mesina (godišnja plata oko 1,5 miliona evra), dok je na trećem mestu još jedan Srbin Svetislav Pešić.
Popularni Kari je ovog leta preuzeo moskovski Dinamo, a čelnici kluba iz prestonice Rusije moraće da izdvoje milion i dvesta hiljada evra koliko će bivši trener Španske Đirone zaraditi ove sezone.
Iako su plate ljudi koji sa klupe predvode najbolje timove u Evropi naglo porasle u prethodnih nekoliko godina, činjenica je da su igrači koji nastupaju u velikim evropskim timovima (posebno u Rusiji) još uvek mnogo plaćeniji od svojih učitelja. Sportski menadžer Vadim Mihaljevski objasnio je zašto Holden, Papalukas i ostale velike zvezde koje nastupaju u ruskom prvenstvu imaju ugovore po kojima godišnje primaju (procenjuje se) oko 5, 6 miliona evra.
– Kao prvo, nije tajna da ruski klubovi u poslednjih nekoliko godina daju basnoslovne sume za dovođenje velikih košarkaških imena. Igračima je, naravno, interes da zarade što veći novac, pa je naša liga puna super vezda. Sume koje igrači zarađuju i dalje će vrtoglavo rasti s obzirom na to da sve više domaćih košarkaša odlazi u NBA, pa vlasnici klubova takvu situaciju moraju da nadoknađuju dovođenjem „skupih“ stranaca – zaključio je Mihaljevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari