Obradović na svoj PAO 1Foto: Juan Carlos Hidalgo epa

Nagli pad forme, prouzrokovan i povredama nosilaca igre, pred sam kraj regularnog dela Evrolige, doveo je do toga da Fenerbahče izgubio prednost domaćeg terena u Top 8 fazi.

Prošlosezonski finalista fajnal-fora u Berlinu doživeo je čak četiri poraza na poslednjih šest mečeva i sa skorom 18-12 završio je ligaški deo najelitnijeg takmičenja, što je bilo dovoljno za peto mesto na tabeli. U potrazi za mestom na F4 u Istanbulu (trečim uzastopnim) Fenerbahče će, na tri dobijene utakmice, morati da eliminiše Panatinaikos, koji će imati prednost domaćeg terena.

Prvi put otkad je 2013. preuzeo Fenerbahče Željko Obradović sastaće se sa Panatinaikosom u četvrtfinalu Evrolige. Opšte je poznato da je PAO sa srpskim trenerom ostvario najveće usphe u istoriji kluba, od kojih se posebno izdvajaju titule osvojene u Evroligi – čak pet. Od odlaska popularnog Žoca iz Atine “zeleni” nisu uspeli da se plasiraju na fajnal-for i sigurno će imati veliku želju da to urade upravo ove sezone. U regularnom delu obe ekipe ostvarile su po pobedu, s tim da je Fener bio ubedljiviji u Istanbulu (84:63), u odnosu na trijumf PAO u Atini (81:70).

Obradović bi do prvog susreta 18. aprila trebalo da ima na raspolaganju sve igrače, uključujući i trenutno povređenog Bobija Diksona i rovitog Điđija Datomea. U sistemu 2-2-1 gosti tradicionalno imaju veće šanse da naprave brejk u prve dve utakmice, nego u kasnijem toku četvrtfinalnog serijala. To će upravo biti karta na koju će računati i trener Obradović; u prebogatoj karijeri Žoc je uspevao da po sličnom scenariju odvede PAO na fajnal-for, kao 2011. kada je Barselona imala prednost domaćeg terena; “zeleni” su u drugom meču slavili u Kataloniji, kasnije dobili obe kod kuće i zatim na fajnal-foru osvojili poslednju šampionsku titulu i to u Barseloni.

Panatinaikos ove sezone ima odličan sastav, atletski izuzetno predisponiran i adekvatno popunjen dvojicom igrača na svakoj poziciji. Trener Ćavi Paskval u rotaciji koristi minimum 10 uglavnom dokazanih košarkaša; PAO je kod kuće doživeo samo jedan poraz na 15 odigranih utakmica. Defanzivno je treći tim Evrolige (74,5 poena) i sigurno će svoje ambicije graditi na trijumfima u OAKA areni, s obzirom na to da je tokom sezone u gostima doživeo čak 10 poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari