Obradović ostao bez poklona 1

Pokušali su košarkaši Fenerbahčea, ali nisu uspeli da savladaju Baskoniju u danu kada je njihov trener Željko Obradović napunio 57 godina (74:79).

Iako su prethodno, na jutarnjem treningu, napravili iznenađenje u svlačionici, sa sve balonima, prskalicama i tortom, Bogdanović i saigrači uprskali su na terenu, dozvolivši sebi da sa devetim porazom u sezoni ugroze četvrto mesto koje garantuje prednost domaćeg terena u plej-ofu. Razočarao je i Panatinaikos na gostovanju Žalgirisu (64:58), dok su CSKA u meču sa Galatasarajem, Barselona protiv UNIKS i Makabi u duelu sa Milanom ostvarili rutinske pobede.

Bez Ekpea Juda i Kostasa Slukasa Fener je pokazao niz slabosti u oba pravca igre. Grk ima nemerljiv značaj u organizaciji igre, promeni ritma i odbrani na perimetru, segmentu igre u kojem je Bobi Dikson potpuno podbacio u meču sa Baskonijom. Amerikanac nigerijskog porekla najvažnija je opcija trenera Obradovića na petici, ne samo kada je napad u pitanju, već i defanziva u kojoj dugačkim rukama u velikoj meri otežava prodor igru rivala. Bez njih dvojice napad Fenera sveo se na besomučne pokušaje Bogdana Bogdanovića (26p), koji je u odsustvu Slukasa, morao da preuzme i ulogu organizatora igre (8as). Ostatak ekipe sakupio je ukupno svega sedam uspešnih dodavanja; timski izgubili su 12 lopti (Bogdanović pet), uz prosečan šut za tri poena (30,8 odsto). Osim Bogdanovića, Datome je jedini imao dvocifren učinak (10p), dok je Kalinić postigao osam. Baskonija je za tri šutirala 43,5 odsto, imali su sedam skokova više (35) i veći broj raspoloženih igrača u napadu, bolje raspoređene poene i raznovrsniji set asistencija (osmorica igrača).

U Atini će morati dobrano da izanaliziraju drugo poluvreme iz Kaunasa; Panatinaikos je poražen od tima koji je u prvih 20 minuta igre ubacio svega 19 poena. „Katovanje“ Đentilea pre nekoliko dana kao da nije trgnulo učenike Ćavija Paskvala koji su u poslednjoj četvrtini primili čak 30 poena. Katalonac na klupi PAO poznat je po dobrim defanzivnim setovima, na kojima je, uostalom, izgradio reputaciju tokom osam godina vođenja Barselone. Skromno poznavanje engleskog jezika sigurno dodatno otežava namere Paskvala da uveri igrače u svoje ideje i namere. Iako u sastavu ima solidne šutere u likovima Demetrisa Nikolsa, Džejmsa Feldina, Riversa, odnosno Papasa i Gebrijela trener PAO verovatno nikome nije u stanju da objasni 3/18 za tri u Kaunasu, 10 datih poena u trećoj i 17 u poslednjoj deonici. „Zeleni“ igraju izuzetno loše u gostima, doživeli su čak 10 poraza, uz svega tri pobede i trenutno su u seriji od tri izgubljena meča van Atine i na deobi osme pozicije na pet kola do kraja regularnog dela Evrolige.

 

Burusis najbolji skakač Evrolige

Janis Burusis uspeo je da sa pet skokova u Kaunasu postane najbolji skakač Evrolige svih vremena. Grčki centar je sakupio 1.569 skokova, čime je pretekao Filipea Rejesa, višegodišnjeg asa Real Madrida.

Raspored i tabela

CSKA – Galatasaraj 85:69

Fenerbahče – Baskonija 74:79

Žalgiris – Panatinaikos 64:58

Makabi – Milano 92:82

Barselona – UNIKS 70:62

Efes – Bamberg sinoć

Olimpijakos – Darušafaka sinoć

Real – Crvena zvezda sinoć

Tabela: CSKA 19-6, Real 18-6, Olimpijakos 17-7, Fenerbahče 16-9, Panatinaikos 14-11, Baskonija 14-11, Crvena zvezda 14-10, Efes 13-11, Darušafaka 12-12, Žalgiris 11-14, Barselona 10-15, Makabi 9-16, Galatasaraj 8-17, Bamberg 8-16, Milan 7-18, UNIKS 7-18.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari