Obradović tri godine u Crvenoj zvezdi 1Foto: STARSPORT

Pitanje je, izgleda, trenutka kada će KK Crvena zvezda i zvanično objaviti da je novi trener ekipe Saša Obradović.

U želji da ispoštuju Dragana Šakotu, koji ugovor ima do kraja juna, mada on obično slovi do poslednje takmičarske utakmice u sezoni, na Malom Kalemegdanu se trude da još uvek zadrže dozu tajnovitosti, iako je postalo jasno da će nekadašnji košarkaški as crveno-belih i reprezentacije naše zemlje, ostvariti trenerski san vođenjem Zvezde u Evroligi.

Prema pisanju sajta Nova.rs uprava kluba, na čelu sa predsednikom Nebojšom Čovićem, dogovorila je saradnju sa Obradovićem na tri godine u formatu 2+1.

Iako je ugovor između trenera i kluba relativna stvar, dužina i ovaj vid dogovora dve strane jasno pokazuje želju crveno-belih da posle odlaska Dejana Radonjića napokon pronađu dugoročno rešenje.

Koliko je rešen da kao trener preuzme Crvenu zvezdu pokazuje i informacija da je Saša Obradović sam platio obeštećenje Monaku, sa kojim je imao ugovor i za narednu sezonu, ali u kojem je postojala stavka raskida ukoliko se pojavi ponuda evroligaša, odnosno iz NBA.

Manevar kojim će samo podebljati i ovako postojeći kredit kod navijača Zvezde za sve što je uradio za klub kao igrač, verovatno i oslikava dogovoreni plan sa upravom u vezi sa formiranjem ekipe za narednu sezonu, koja bi trebalo da bude potpuno drugačija: atletski daleko potentnija, sposobna da igra u brzom ritmu.

Obradović je svoj trenerski stil izgradio učeći „zanat“ od veličina poput Dude Ivkovića, Željka Obradovića, Svetislava Pešića, Laleta Lučića… čija je osnova snažna i agresivna odbrana na perimetru i u branjenju pika, odnosno baziranje napada na saradnji plejmejkera i centra.

Krucijalno pitanje u narednih mesec, mesec i po dana odnosiće se na način stvaranja baze od domaćih igrača. Radeći u inostranim klubovima kao trener od 2005. Obradović nije bio pod sličnim imperativom.

Moraće u relativno kratkom vremenskom periodu da prouči tržište dostupnih srpskih igrača, među kojima su bez ugovora i brojni bivši košarkaši Zvezde poput Nemanje Dangubića, Luke Mitrovića, Jake Blažića, Nikole Rebića…

U takmičenju na dva fronta (Evroliga i ABA liga) sa proširenjem regionalne lige na 14 timova u idućoj sezoni, Zvezdi će, uprkos najavljenom smanjenju budžeta za nekih 30 odsto, biti potrebno 15 igrača u rotaciji, među kojima bi najviše petorica njih trebalo da budu bez srpskog pasoša.

Srpska „okupacija“ Jadrana

Bankrot slovenačke Primorske proizveo je domino efekat na Jadranu u toj meri da će Srbija iduće sezone, računajući oba ranga ABA lige, imati ukupno čak devet ekipa. Umesto Primorske, u ABA 1 ući će i MZT, koji je bio trećeplasirani u ABA 2, u trenutku prekida sezone zbog pandemije korona virusa. Makedonski predstavnik tako će se priključiti čačanskom Borcu i Splitu u elitnom regionalnom rangu. Užička Sloboda i Zlatibor iz Čajetine obezbedili su mesta u ABA 2 stečenim pozicijama u KLS, a njima će se pridružiti, na osnovu dobijenih specijalnih pozivnica, zemunska Mladost i Novi Pazar. U ABA 1, osim Borca, učestvovaće Crvena zvezda, Partizan, FMP i Mega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari