Očekivan ishod "Igre budžeta" 1foto: euroleague.net

Suština novog formata Evrolige od 16 timova i dvokružnog sistema viđena je u Top 8 fazi.

CSKA, Real, Fenerbahče i Olimpijakos, uz određene napore, u sistemu na tri pobede, ostvarili su predviđanja plasiravši se na fajnal-for u Istanbulu od 19. do 21. maja. Nijedno značajnije iznenađenje nije se desilo, čime su samo potvrđene prognoze da će u novom formatu slabijim i siromašnijim klubovima biti gotovo nemoguće da se domognu F4. Pasioniranim ljubiteljima košarke u Srbiji završnica u hali Sinan Erdem biće zanimljivija pošto će u tri, od četiri kluba učesnika, naši košarkaši i treneri biti među vodećim protagonistima.

Iako se treneri ježe pri samom pominjanju budžeta, letimičan pogled ka finansijskom kapacitetu učesnika fajnal-fora dovoljan je da se dođe do zaključka da su tri najbogatija kluba u samoj završnici, plus Olimpijakos, koji na lestvici zauzima deveto mesto sa budžetom od 12,5 miliona evra za ovu sezonu. Atinjani su i poslednji obezbedili kartu za četvrti fajnal-for u poslednjih šest godina. NJima je bila potrebna „majstorica“ u hali „Mira i prijateljstva“ da bi eliminisali, ove sezone, izuzetno kvalitetni Efes. Vasilis Spanulis odigrao je briljantno u petom meču i sa 22 poena i šest asistencija trasirao je put saigračima ka Istanbulu.

– Ovo je naš šesti fajnal-for u devet sezona. Ne znam da li je neka ekipa postigla nešto slično. Možda CSKA, ali naš uspeh je sigurno veći jer imamo skroman budžet. Mi smo porodica. Vasilis Spanulis, Kostas Papanikolau, Vangleis Mancaris, Jorgos Printezis, kao i ostali igrači, znaju zašta se zalažemo. I nikada ne odustajemo. Sada moramo da pobedimo CSKA u polufinalu – poručio je Panajotis Angelopulos, jedan od braće vlasnika Olimpijakosa.

Polufinalni dueli Real – Fenerbahče, odnosno CSKA – Olimpijakos pomno će se pratiti i u Srbiji. Turskom velikanu turnir u Istanbulu biće treće vezano učešće na fajnal-foru. Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić pokušaće da se domognu prve titule u Evroligi, a najveći oslonac imaće u Željku Obradoviću, koji je osam puta bio najbolji na Starom kontinentu. Koloniju Srba u Feneru od pet članova popunjavaju kondicioni trener Bata Zimonjić i Željkov pomoćnik i kum Vlada Androić, dok je navijačima Zvezde i Partizana bitan podatak da iste dresove nose i Pero Antić, odnosno Jan Veseli.

CSKA je od sezone 2002/03 propustio samo jedan fajnal-for 2011. kada ih je na startu takmičarske godine vodio Duško Vujošević. Po tome su apsolutni rekorderi, namereni da ove sezone vežu titule i ponove uspeh Olimpijakosa iz 2012. odnosno 2013. Miloš Teodosić, treći strelac (18,25) i asistent (7,35) u istoriji Evrolige, imaće jednu od najvažnijih uloga u timu „armejaca“, koji će sa klupe predvoditi Dimitris Itudis, trinaestogodišnji pomoćnik Obradovića u Panatinaikosu. Mogućnost reprize prošlosezonskog finala iz Berlina samo povećava draž polufinalnih mečeva.

U Realu neće biti srpskih igrača, osim ako se kao odrednica uzme činjenica da je otac Luke Dončića, Saša Srbin i da je slovenačkom supertalentu čitava familija sa očeve strane sa Kosova i Metohije. U dresu Olimpijakosa, Nikola Milutinov imaće priliku da oseti, na svom prvom fajnal-foru, veliku draž završnog turnira, koji su poslednjih godina obeležili upravo njegovi saigrači Vasilis Spanulis i Jorgos Printezis. Milan Tomić, bivši košarkaš Crvene zvezde, nezamenljivi je član stručnog štaba crveno-belih iz Atine.

Sakramento želi Tea

Američki mediji pišu da je Sakramento zainteresovan da na leto dovede Miloša Teodosića, kome ističe ugovor sa CSKA krajem juna. Kingsi kao svoje adute vide Vlada Divca, generalnog menadžera i Bogdana Bogdanovića, koji će se, izvesno, za par meseci preseliti u glavni grad Kalifornije. Sakramento je imao još jednu, rezultatski tužnu sezonu, a očajnim rezultatima dobrano su doprineli iskusni plejmejkeri Daren Kolison i Taj Loson.

Budžeti timova

CSKA – 35 miliona

Real – 27

Fenerbahče – 23

Barselona – 21

Darušafaka – 20

Milan – 19

Efes – 18

Panatinaikos – 14

Olimpijakos – 12,5

Galatasaraj – 12

Baskonija – 11,5

Makabi – 11

UNIKS – 10,5

Bamberg – 8,5

Žalgiris – 8

Crvena zvezda – 5  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari