Od proleća u Ligi Evrope do silaska sa UEFA scene, sve je u igri: Zvezda je preživela Radnički, može li i Trabzon? 1Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Šampion Srbije ne sme da čeka 97. minut, kao u Nišu, da savlada prvaka Turske i ostane u igri za eliminacionu rundu jednog od dva UEFA takmičenja.

Posle ubedljive pobede nad Ferencvarošem na svom „Rajku Mitiću“ činilo se da su crveno-beli iz trećeg pokušaja uhvatili priključak sa konkurencijom iz H grupe Lige Evrope, ali im je mađarski tim u Budimpešti  vratio milo za drago i prikovao ih za začelje tabele, sa čak šest bodova manje od njihovog poslednjeg „dželata“. I (po) trokorak zaostatka za Monakom (6) i Trabzonom, kome će na crtu 27. oktobra.

Statistika kaže da nekadašnji vladar kontinentalnog i planetarnog fudbala zna sa rivalima iz Turske, kada im ovi dođu u Ljutice Bogdana, jer je slavni Galatasaraj bačen na kolena i u tadašnjem Kupu UEFA 1979. godine (3:1) i revanšu iste faze istog takmičenja 1989. godine (2:0).

Za brigu su tok i ishod duel novijeg datuma, jer je ekipa sa „Senol Guneša“, u drugom kolu tekuće LE, golovima Hamšika i Trezegea naplatila terensku inicijativu, kao i zrelije i brojnije šanse, a Nikolić samo učinio podnošljivijim bodovni gubitak na obali Crnog mora.

Kako su pre trećeplasiranog kluba tekuće turske Superlige, Miloša Milojevića i njegove izabranike „recnule“ i kolege iz Francuske, a pre dve nedelje i rival iz Mađarske, ovog četvrtka moraju da „poginu“ za pobedu. Odnosno, po svaku cenu izbegnu poraz, pošto bi ih još jedan takav epilog definitivno sklonio iz trke za prva dva mesta i novo proleće u LE, gde su sa prethodnim trenerom Dejanom Stankovićem u takmičarskoj 2021/2022, direktno otišli u osminu finala.

Šta više, ukoliko pokleknu protiv Trabzona, a Monako ostane neporažen protiv Ferencvaroša, neće moći ni da se prešaltaju u baraž za Top 16 Lige konferencije. Mesto fenjeraša potvrdila bi i kombinacija remija Milana Borjana i društva sa pobedom kluba sa francuske rivijere.

Na drugoj strani, Ferencvarošu je dovoljan bod za proboj u sledeću rundu, Trabzon sanja svoj trijumf i najteži kiks Monaka, dok ovaj mora da zapne iz petnih žila u njegovih 90 minuta i navija za srpskog predstavnika u novih sat i po nadmudrivanja sa turskim gostima.

Naravno, najbolje je ne zamarati se računicama već se usredsrediti na teren, što je verovatni lajt-motiv psihološke pripreme Kange, Dragovića, Srnića, Erakovića i ostalih za meč koji može promeniti ili upropastiti sve. Čista glava potrebna je i za rešavanje eventualnih problema u sopstvenoj igri, viđenih, recimo, na jedva preživljenom superligaškom gostovanju u Nišu zadnjeg dana minule sedmice.

Osim ostanka na međunarodnoj sceni Zvezda na talonu ima i 630.000 evra, koliko vredi svaka pobeda u grupi, plus 550.000 evra za osvajanje drugog mesta u konačnom poretku te runde, mada je druga premija na dugačkom štapu. Klupski koefcijent, takođe, jer bi bilo dobro popraviti ga nakon tri poraza u LE i gubitka dvomeča sa Makabijem iz Haife, na pragu Lige šampiona.

 

Grupa H Lige Evrope

5. kolo

Ferencvaroš – Monako 21.00

Crvena zvezda – Trabzon 21.00

Tabela

1. Ferencvaroš 9

2. Trabzon 6

3. Monako 6

4. Crvena zvezda 3

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari