Od Škotske do Grčke 1Foto: EPA-EFE/ GEORGIOS KEFALAS

Sedam klubova iz isto toliko država od utorka je još korak bliže Ligi šampiona, a njihove ekipe su posle uspešno obavljenog posla u revanš mečevima drugog kola kvalifikacija već počele pripreme za pretposlednji krug trke za mesto u evropskoj eliti i ogromnu finansijsku zaradu od toga.

Najteže je odlučen ukupni pobednik duela Bazel – PSV, jer je posle 3:2 na terenu holandskog tima i 2:1 na stadionu švajcarske ekipe, zahvaljujući jednom datom golu više u gostima, dalje prošao Bazel. A, mogao je kao u prvoj utakmici da od gotovog napravi veresiju, da Holanđanin Riki Van Volfsvinkel nije u drugom poluvremenu iskoristio lošu reakciju zadnje linije „filipsovaca“, precrtao svoje „zemljake“ i zakazao megdan s već poznatim rivalom – austrijskim LASK-om.

Uz nadu da će viceprvak Švajcarske biti bolje sreće nego u istoj fazi prošle sezone, kada ga je izbacio grčki PAOK, odnosno da bi mogao da otvori sebi put ka reprizi 2017/2018. izdanja LŠ, kada je stao tek u osmini finala, protiv Mančester sitija. Na drugoj strani, PSV-u ostaje borba za Ligu Evrope, gde ga dvoboj sa Šturmom (Austrija) ili Haugesundom (Norveška).

Dinamo iz Zagreba je samo overio ostanak u konkurenciji za bogatu UEFA nagradu, tako što je na 2:0 u Gruziji, pred svojim navijačima, dodao još tri „komada“ u mreži Saburtala, a da ponovo nije dozvolio nejakom rivalu da dođe do njegove mreže. Dovoljno za veliki optimizam u redovima učesnika osmine finala minule Lige Evrope, mada je Ferencvaroš druga, daleko viša klasa u odnosu na preskočenu prepreku iz bivše sovjetske republike. Istina, Mađari nisu „zgromili“ Valetu, šta više posle 3:1 kod kuće odigrali su samo 1:1 na Malti, iskoristivši sve kredite za ležernost i dekoncentraciju.

Igrači Olimpijakosa imali su kvalitetnijeg i inspirativnijeg takmaca, uz rezultatski pritisak posle 0:0 u Češkoj, pa su se ozbiljno naoštrili za drugih 90 minuta sa Plzenom. Epilog takvog pristupa bila je goleada u Atini – 4:0. Član mlade reprezentativac Srbije Lazar Ranđelović ušao je sa klupe Olimpijakosa pet minuta pre kraja, kada je već sve bilo gotovo, a gosti se propisno obrukali u prekidima sa strane, jer su čak tri puta matirani posle kornera. No, to nije problem crveno-belih, koje sada čekaju dva susreta sa viceprvakom Turske Bašakšehirom, čiji dres nosi nekadašnji Partizanov vezista Miloš Jojić.

I APOEL je na ubedljiv način otišao u 3. kolo. Kiprani su prvo u Crnoj Gori „načeli“ Sutjesku (0:1), a onda je dokusurili na njihovom ostrvu – 3:0, a srpski napadač Andrija Pavlović zbog het-trika postao najgora noćna mora kolega iz Nikšića. Legitimna „meta“ narednog protivnika, takođe, a sinoćnji revanš trebalo je da odluči da li je to Karabag iz Azerbejdžana ili Dandalk iz Republike Irske. Rumunski Kluž i škotski velikan Seltik od ranije su znali za mogućnost da im se ukrste putevi u 3. etapi kvalifikacija.

Samo je trebalo da se prethodno „otarase“ njihovih rivala. Kluž je u Tel Avivu ostao bez pobede, ali i završio neporažen (2:2), pa sledeći evropski dvomeč duguje prošlonedeljnom minimalcu (1:0). Seltik nije morao previše da se trudi, s obzirom da se namerio na slabašni Nome Kalju. Estonci su toliko ispod nivoa čuvenog kluba, da su u prvom susretu pet puta morali natrag na centar, a u revanšu još dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari