Od sutra staro ime u Top 10: Koja su tri tenisera najduže čekali na povratak među deset vodećih? 1Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Za trofej u Majamiju, na drugom od devet turnira iz masters serije u sezoni, u 21 čas se sastaju jedan očekivani finalista i jedan iz drugog plana.

Italijan Janik Siner, trećeplasirani na svetskoj listi, igrač s najboljom formom od početka godine, favorit je protiv Bugarina Grigora Dimitrova, koji zauzima 12. mesto.

Italijanski teniser je dvaput ostajao kratkih rukava u odlučujućem meču na Floridi.

Pre tri godine je izgubio od Poljaka Huberta Hurkača, a lane od Rusa Danila Medvedeva, koga je posle tog neuspeha savladao u svih pet međusobnih duela pa i u polufinalu sada (6:1, 6:2).

Slaba će mu uteha biti što je u istoriju turnira (od 1985) upisan kao prvi koji je do svoje 23 godine skupio tri finala ako mu ne bude treća sreća i ukoliko se ne iskupi i za nedavni poraz u polufinalu u Indijan Velsu protiv Španca Karlosa Alkaraza, kome je za petama na listi. Tada je grend slem šampion iz Melburna jedino i osetio gorčinu u 22 meča ove sezone.

Dimitrov, koji u maju puni 33 godine, pokazuje da još nije rekao poslednju reč i da u njemu još čuči volja da igra na vrhunskom nivou.

U četvrtfinalu je preslišao Alkaraza (6:2, 6:4), a u polufinalu se nije dao protiv Nemca Aleksandra Zvereva, petoplasiranog, koga je pobedio sa 6:4, 6:7 (4:7), 6:4.

 

Jedini pre njega koji je u četvrtoj deceniji života savladao dvojicu iz Top 5 u četvrtfinalu i polufinalu u analima masters serije (od 1990) bio je proslavljeni američki teniser Andre Agasi u Sinsinatiju 2004. Pred njim, 34-godišnjakom, pali su Španac Karlos Moja (4) i zemljak Endi Rodik (2), a u finalu Australijanac Lejton Hjuit (10). To mu je i poslednja masters titula.

Dimitrov jedinu svoju ima takođe u Sinsinatiju, kada je 2017. u odsudnom duelu pobedio Australijanca Nika Kirjosa (6:3, 7:5). Finalista je bio još samo u pariskom „Bersiju“ prošle godine, ali mu je najbolji na svetu Novak Đoković rutinski razvejao želje (6:4, 6:3).

Ulaskom u finale u Majamiju bugarski as se vraća i među deset vodećih u poretku. Izbiće na deveto mesto.

Od kada se prošli put nalazio u Top 10 proteklo je 260 nedelja. Bio je deseti, a 5. novembra 2018. skliznuo je na 19. mesto.

Dvojica su i duže čekali na povratak u najuži svetski vrh.

Od sutra staro ime u Top 10: Koja su tri tenisera najduže čekali na povratak među deset vodećih? 2
Foto: EPA/RHONA WISE

Albert Kosta, poslednji španski osvajač Rolan Garosa pre pojave rekordnog 14-strukog pobednika Rafaela Nadala, dosegao je ubrzo te 2002. i do svog najboljeg plasmana (šesto mesto).

Zapravo se trijumfom na pariskoj šljaci i vratio među deset prvoplasiranih prvi put posle 264 nedelje, probojom s 22. mesta na osmo.

Prethodno je bio deseti na listi od 12. maja 1997.

Od sutra staro ime u Top 10: Koja su tri tenisera najduže čekali na povratak među deset vodećih? 3
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Najduže je morao da se strpi Francuz Žil Simon – 308 nedelja.

Igraču koga je odlikovala velika upornost i brobenost takođe je najveći domet na svetskoj listi bilo šesto mesto, početkom 2009, ali je u finišu te godine i ispao iz Top 10.

Vratio se nakratko u jesen 2015, zauzimajući deseto mesto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari