Holandski odbojkaš, osuđeni silovatelj deteta, susreo se sa novinarima po povratku sa Igara: Vređali me i zviždali tokom mečeva, mislim da je to otišlo predaleko 1Foto: EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Holandski sportista i osuđeni silovatelj deteta Stiven van de Velde, koji je eliminisan četvrtfinalu olimpijskog turnira u odbojci na pesku, po povratku iz Pariza rekao je da su uvrede gledalaca uticale na rezultat koji su on i njegov partner Metju Imers postigli na Igrama.

Van de Velde je otkrio da mu je bilo teško dok je slušao povike negodovanja, uvrede i zvižduke tokom mečeva.

„Definitivno je to uticalo na mene tokom mečeva. Uradio sam nešto pogrešno, pre deset godina i moram to da prihvatim. Ali povređivanje ljudi oko mene, bio to Metju, moj partner u timu, moja supruga, moje dete… To je otišlo predaleko po mom mišljenju. Ja više nisam ista osoba kakva sam bio pre deset godina“, kazao je Van De Velde.

On je bio osuđen na četiri godine zatvora 2016. nakon što je priznao da je silovao 12-godišnju britansku devojčicu u avgustu 2014.

Tada 21-godišnji Holanđanin je odslužio samo 13 meseci od ukupno četiri godine kazne na koju je bio osuđen.

S obzirom na to da je Britanska olimpijska asocijacija izrazila „zabrinutost“ zbog boravka svojih sportista zajedno sa silovateljem na takmičenju, Van de Velde nije bio u olimpijskom selu.

To je bio kompromis, nakon što Međunarodni olimpijski komitet, kako je naveo njihov portparol, „nije imao način“ da mu zabrani učešće i da spreči Holandiju da pošalje osuđenog silovatelja na takmičenje:

„Od 2018. godine, Stiven van de Velde se takmiči na međunarodnim takmičenjima u odbojci na pesku, prateći uz to intenzivni, profesionalno nadgledani proces svog povratka u sport. Takođe, ostvario je sve kriterijume da se kvalifikuje za Olimpijske igre i zato je njegovo ime uvršteno na spisak takmičara koje su holandski savezi poslali nacionalnom olimpijskom komitetu”, naveo je portparol MOK.

Holandski odbojkaš, osuđeni silovatelj deteta, susreo se sa novinarima po povratku sa Igara: Vređali me i zviždali tokom mečeva, mislim da je to otišlo predaleko 2
Foto: EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Holanđani su sprečili kontakt silovatelja sa novinarima tokom Olimpijskih igara.

„Štitimo ga da bi igrao svoj sport najbolje što je moguće na turniru za koji se kvalifikovao“, poručili su iz olimpijskog komiteta te zemlje i objasnili da odbojkaš ima njihovu punu podršku u procesu rehabilitacije.

Organizatori su naveli da je Van de Velde imao u pratnji trojicu telohranitelja i svesno je odlazio sa terena ka svlačionici obilaznim putem, a ne kroz miks-zonu, gde su se nalazili novinari.

„Uradili smo to da bismo izbegli bilo kakvo nasilje medija. Nismo srećni zbog toga, ali odluka je donesena na vrhu Međunarodnog olimpijskog komiteta“, rečeno je u MOK.

Njegov timski kolega Metju Imers rekao je da je Van de Velde odslužio svoju kaznu:

“Sada je zaista fin, ostavite ga na miru“, rekao je Imers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari