Odbojkaši i odbojkašice Srbije saznali rivale u kvalifikacijama za Olimpijske igre 1EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Odbojkašicama Srbije Kineskinje i Holanđanke najteže rivalke, odbojkašima Amerikanci i Slovenci.

Odbojkaši i odbojkašice Srbije danas su saznali sa kojim će se sve kandidatima sastati na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Naše dame igraće kvalifikacioni turnir u Kini od 16. do 24. septembra protiv domaćina, Dominikanske Republike, Holandije, Kanade, Češke, Meksika i Ukrajine.

Utisak je da je žreb bio povoljan po aktuelne svetske šampionke i da će u Holanđankama i Kineskinjama imati najteže rivalke.

Kompleksnost takmičenja uvećana je i usložena jer će se tunir održati neposredno po završetku Evropskog prvenstva koje je na programu od 15. avgusta do 3. septembra.

Po dve najbolje reprezentacije iz sve tri kvalifikacione grupe obezbediće učešće na narednim Olimpijskim igrama.

U B grupi kvalifikacionog tunira, koji će biti održan u Japanu, učestvuju domaća selekcija, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentin i Peru.

U C grupi u Poljskoj će igrati domaćin, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja i Slovenija.

Na kvalifikacionim turnirima će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, sedam kola.

U Parizu će učestvovati 12 reprezentacija podeljenih u tri grupe. jedino rezervisano mesto već sada ima domaćin – Francuska.

Šest učesnika će dati pomenuta tri kvalifikaciona trunira. Preostalih pet mesta će se popuniti na osnovu rang liste FIVB. Prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije repezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

ODBOJKAŠI IZBEGLI BRAZILCE

Naši najbolji odbojkaši imali su tokom žreba sreće jer su izbegli Brazil, ali će se na kvalifikacionom turniru za plasman na OI u Parizu boriti protiv Amerikanaca i Slovenaca.

Kvalifikaciono takmičenje organizovaće Japan, kao jedan od domaćina tako važna tri turnira. Osim njega i Srbije, za jedno od dva najbolja mesta na turniru takmičiće se još Amerika, Slovenija, Tunis, Turska i Egipat.

Najbolje dve reprezentacije sa svakog turnira plasiraže se u Pariz.

Preostalih pet učesnika – Francuska je kao domaćin sigurna – biće poznato 24. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je saopštio i da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije. Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Grupa A (Brazil): Brazil, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemačka, Češka Katar;

Grupa B (Japan): Japan, Srbija, SAD, Slovenija, Turska, Tunis, Egipat, Finska;

Grupa C (Kina): Kina, Poljska, Argentina, Holandija, Kanada, Meksiko, Belgija, Bugarska.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari