Odbojkaši preko Poljske do Torina 1Foto EPA DANIEL DAL ZENNARO

Ne toliko igrom, ali rezultatski su odbojkaši Srbije zaslužili da nakon skora 4-1, u drugoj fazi ravnopravno konkurišu za plasman na Fajnal-siks Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj.

Duelom u petak protiv Francuske, puleni selektora Grbića započeli su misiju osvajanja grupe H u Varni ili jednog od dva druga mesta sa najboljim skorom. Tokom vikenda, prvo protiv Argentine (subota), a zatim i Poljske (nedelja), odbojkaši Srbije odlučivaće o konačnom plasmanu, tačnije mestu koje će videti na Fajnal-siksu Svetskog prvenstva u italijanskom Torinu.

U sistemu koji je prvi put implementiran na planetarnom takmičenju, koje zajedno organizuju Italija i Bugarska, Srbija je prvu fazu završila kao najbolja drugoplasirana ekipa na šampionatu (4-1). Samo jedan poraz i to protiv Amerike u pet setova, svrstao je Srbiju u red selekcija koje bi put do Torina mogle da pronađu i sa drugog mesta u grupi. Iran i Holandija su takođe imali skor 4-1, ali i lošiji set količnik. S tim u vezi, odbojkaši Srbije bi trebalo da obrate pažnju ne samo na broj osvojenih setova, već i poena, tačnije razliku u samom setu. Konkurencija je takva da bi za mesto među najbolje dve drugoplasirane reprezentacije i poslednji kriterijum mogao da bude presudan.

– Iz Barija smo se preselili u Varnu sa izrazito visokim ekipnim samopouzdanjem i to je verovatno i najveći benefit četiri trijumfa ostvarenih u prvoj fazi. Možda smo na prvenstvo došli sa malo poljuljanim samopouzdanjem, razmišljajući o nekim prethodnim rezultatima i igrama, ali su nas partije u Bariju uverile da možemo da se nadmećemo sa najboljima. Optimista sam u vezi sa potencijalnim plasmanom na Fajnal-siks – poručio je Marko Ivović, sasvim sigurno naš najkompletniji primač.

Možda su na ovom prvenstvu oscilacije odbojkaša Srbije uočljivije i prisutnije nego na nekim prethodnim takmičenjima, pogotovo vidljive protiv autsajdera, ali je za pohvalu sposobnost selektora Grbića da pronađe dobitnu postavu i smelost da sa pojedincima i rizikuje na osetljivim pozicijama (Kostić kao tehničar i Krsmanović na srednjaku).

– Svaka ekipa na šampionatu, pogotovo one koje figuriraju za najviši plasman, imaju neke svoje specifičnosti. Nama je važno da se fizički i psihološki pripremimo za izazove koji nas očekuju do kraja druge faze takmičenja. Moramo da verujemo u naš kvalitet, da budemo ubeđeni u trijumf do poslednje lopte i da ujedinjenim energijama idemo do kraja i rezultat neće izostati – stava je libero Nikola Rosić.

Gajić: Da izađemo živi

Zoran Gajić, predsednik OSS, doputovao je u Varnu, gde će posmatrati utakmice H grupe. “ Format je takav da svaki set igra veliku ulogu. Za nas je finale počelo prvog dana mečom sa Amerikom. Ispostavilo se da je ta jedna pobeda omogućila Amerikancima veliku prednost u drugoj fazi takmičenja. Mi smo u solidnoj situaciji koja je motivaciona da naša ekipa i dalje sama odlučuje o svojoj sudbini. Poljska je aktuelni svetski prvak, dok Argentina igra fenomenalno. Ako izađemo „živi“ onda ćemo biti prekaljeni na Fajnal-siksu“, istakao je Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari