Odbojkaši Srbije protiv Argentine, pa na Iran ili Brazil 1foto Vladimir Marković

Pobedom nad Tunisom (3:0) u poslednjoj utakmici grupne faze Svetskog prvenstva odbojkaši Srbije su se plasirali u nokaut fazu sa maksimalnim učinkom u bodovima i bez izgubljenog seta, a u utorak 6. septembra (17.30 sati) njihov protivnik u osmini finala biće Argentina. Bolji iz ovog duela dva dana kasnije će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom meča u kojem se sastaju Iran i Brazil.

o novim propozicijama ekipe su posle grupne faze rangirane po učinku od prvog do 16. mesta. Prva i druga pozicija su bile rezervisane za domaćine Poljsku i Sloveniju. Treća je bila Italija, a četvrta Srbija – jedina dva tima koja nisu u grupi izgubila ni set. Posle su se poređali Brazil, Francuska, Holandija, SAD, Turska, Ukrajina, Japan, Iran, Argentina, Kuba, Nemačka i Tunis.

Najlakša grupa je Srbiji pomogla da se izbori za visoku poziciju i tako na prvom eliminacionom koraku zaobiđe najjače. Ukoliko iz duela osmine finala, a potom i četvrtfinala izađe kao pobednik, u eventualnom polufinalu Kolakovićev tim bi za protivnika imao Poljsku ili SAD, pod uslovom da ne bude velikih iznenađenja u tom delu kostura.

Ono što prvo upada u oči kada se pogleda ta rang-lista i kostur glavnog dela takmičenja su sudari najvećih favorita u četvrtfinalu. Poljska i SAD bi mogle da se sastanu u jednom delu žreba, a Italija i Francuska u drugom. Ta četiri tima su mnogi pre takmičenja videli u završnici, ali tako nešto se neće ostvariti. Dva od četiri glavna favorita biće eliminisana već u četvrtfinalu.

Reprezentacija Srbije je zabeležila ubedljive pobede u sva tri meča grupne faze, ali se stiče utisak da nije prikazala blistave partije ni na startu protiv najkvalitetnije Ukrajine, ali ni protiv Portorika i Tunisa. Argentina je ostvarila samo jedan trijumf u grupi F, i u osminu finala plasirala se kao trećeplasirana ekipa. Nakon što je u prva dva duela izgubila od Holandije i Irana, u meču poslednjeg kola protiv Egipta stigla je do trijumfa 3:2, i to nakon što je Egipat vodio sa 2:1.

Ipak, to je ekipa koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila bronzanu medalju i svakako nije autsajder u duelu sa Srbijom. Ove dve selekcije su se sastale u ovogodišnjoj Ligi nacija i Kolakovićeva ekipa je stigla do pobede (3:2) posle velike borbe.

Parovi 1/8 finala

Subota

Slovenija – Nemačka 17.30

Holandija – Ukrajina 21.15

Nedelja

Poljska – Tunis 17.30

SAD – Turska 21.00

Ponedeljak

Italija – Kuba 17.30

Francuska – Japan 21.00

Utorak

Srbija – Argentina 17.30

Brazil – Iran 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari