Šampionke protiv Francuske u četvrtfinalu 1Foto: Starsport

Odbojkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pošto su u prvom eliminacionom meču šampionata pobedile selekciju Mađarske sa 3:0 (25:20, 25:19, 25:17). U duelu za plasman među četiri najbolje, dvotruke uzastopne šampionke Starog kontinenta igraće u sredu, 1. septembra u 20.00 u „Štark areni“ protiv Francuske.

Odbojkašice Srbije su stigle do 22. uzastopne pobede na prvenstvima Evrope, ali nisu prikazale dobru partiju. Ipak, razlika u kvalitetu između dva tima bila je dovoljna da Svetske i Evropske šampionke stignu do ubedljivog trijumfa.

Selektor Terzić je iskoristio činjenicu da Mađarice nemaju kvalitet da ozbiljnije zaprete njegovom timu da pruži priliku svim igračicama i odmori one koje će mu biti potrebne u duelima sa mnogo ozbiljnijim protivnicama.

Prvi set počeo je onako kako se očekivalo, o čemu govori podatak da je u jednom trenutku Srbija vodila i sa 18:6. Tog trenutka selektor Terzić počeo ja da kombinuje sastav i da uvodi mlađe igračice, što su protivnice iskoristile i set završile sa minusom od samo pet poena (25:20).

Očigledno motivisane dobrom igrom iz finiša prvog dela Mađarice su u drugom imale rezultatski priključak sve do 8:8. Izabranice Zorana Terzića tada su napravile seriju od 7:2 i stekle prednost koju su sačuvale do kraja seta (25:19).

U odlučujućem periodu Srbija je već na početku ostvarila osetniju prednost, koja je nakon dva vezana poena Milene Rašić iznosila i osam poena (19:11). Zahvaljujući poenima Katarine Lazić i Ane Bjelice evropske šampionke su ovu razlike održavale do kraja i sa 25:17 stigle do plasmana u četvrtfinale.

Organizator igre Maja Ognjenović izjavila je posle utakmice da nije zadovoljna partijom svog tima, a zatim dodala da je bilo teško pronaći motiv u duelu sa protivnicama koje daleko zaostaju po kvaltetu.

„Iskreno, nije bilo lako jer je teško pronaći pravi motiv u duelu sa ekipom koji je po kvalitetu daleko ispod. Ipak, srećna sam što smo uspele da pobedimo i da se plasiramo u četvrtfinale“, izjavila je Maja Ognjanović, a zatim rekla da je Francuska veoma kvalitetna selekcija.

„Francuska je ozbiljan tim u šta smo imale prilike da se uverimo u međusobnom duelu u grupi. I na nekim prošlim velikim takmičenjima se dešavalo da nam zadaju ozbiljne probleme. Činjenica da su se plasirale u četvrtfinale dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

Moramo dobro da se pripremimo i da mnogo ozbiljnije uđemo u meč, jer sa ovakvim pristupom ne možemo daleko da stignemo. Protiv Mađarske nam je falilo i ozbiljnosti i motiva, ali verujem da će odlučujuće utakmice doneti više adrenalina i želje za pobedom“, rekla je Ognjanović.

Evropsko prvenstvo, 1/8 finala

Srbija – Mađarska 3:0

Hrvatska – Francuska     2:3

Turska – Češka     3:1

Poljska – Ukrajina 3:1

Bugarska – Švedska       2:3

Holandija – Nemačka     3:1

Ponedeljak

Italija – Belgija     17.00

Rusija – Belorusija         20.00

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari