Odbojkašice pobedile Ruskinje, u nedelju kreće lov na novu titulu 1Foto: Beta/Odbojkaški savez Srbije

Odbojkašice Srbije pobedile su Rusiju rezultatom 3:2 (25:22, 25:19. 16:25. 24:26, 15:10) u petom kolu grupne faze i kao prvoplasirane iz Grupe A se plasirale u osminu finala. Do svog prvog trijumfa nad Ruskinjama na šampionatima Starog kontinenta izabranice selektora Zorana Terzića došle su posle velike borbe u poslednja tri seta.

Da bi obezbedile prvo mesto u grupi i lakšeg protivnika u osmini finala srpskim odbojkašicama je bilo potrebno da osvoje dva seta u ovom duelu. Kada su to učinile, i povele sa 2:0, usledio je pad u njihovoj igri. Ruskinje su to iskoristile, stigle do izjednačenja, pa je pitanje pobednika rešeno tek u petom setu.

Uprkos tome što je meč bio neizvestan čini se da je Rusija bila idealan rival pred nastavak takmičenja na šampionatu Evrope i početak eliminacione faze. Selektor Terzić je dobio pravu sliku trenutne forme njegovih igračica, kao i mogućnost da uoči koje stvari treba da popravi u naredna četiri dana, koliko srpske odbojkašice imaju za odmor.

Pad u igri se poklopio i sa činjenicom da je Maja Ognjenović krajem drugog seta napustila igru i ostatak duela posmatrala sa klupe. Organizatorka igre aktuelnih šampionki Evrope je već nekoliko dana imala problema sa zdravljem pa je selektor Terzić odlučio da je odmori nakon što je cilj bio ispunjen.

Tijana Bošković je sa 31 poenom ponovo bila najbolja u napadu, a posle meča izjavila je da je bio očigledan pad u igri aktuelnih šampionki Evrope posle drugog seta.

„Kvalitet odbojke nije bio na najvišem nivou jer su obe ekipe imale puno uspona i padova u igri. Pobeda je značajna zbog činjenice da smo obezbedile prvo mesto u grupi, ali i zbog toga što smo srušile tradiciju i konačno pobedile Ruskinje na Evropskim prvenstvima. Dobro je i da smo imale neizvesnu utakmicu pred osminu finala, to će nam pomoći da se ne opustimo pred početak eliminacione faze“ rekla je Bošković.

Ovo je bila 21. uzastopna pobeda srpskih odbojkašica na Evropskim prvenstvima, a poslednji poraz doživele su na Evropskom prvenstvu 2015. godine, kada su izgubile od Ruskinja sa 3:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari