Odbojkašice Srbije sa Rumunijom za četvrtfinale 1Foto: BETA/FIVB/DS) (arhiva)

Prošla je prva faza Evropskog prvenstva za odbojkašice, a reprezentacija Srbije ju je maksimalno odradila, pa u nokaut rundu ulazi kao prvoplasirana ekipa A grupe, o čiji su se šampionski kvalitet i ambicije, jedna za drugom, „odbijale“ Finska, Bugarska, Francuska, Grčka i jedan od četiri domaćina Turska.

Prema očekivanju, s obzirom da su naše dame. čak i s aktuelnom podmlađenom postavom, favoritkinje za zlatnu medalju, ali i kontinentalnim i planetarnim vladarkama je jasno da ih tek od nedeljnog starta nokaut faze i duela sa Rumunijom očekuju pravi izazovi.

Dosadašnji propusti moraju biti smanjeni na minimum, a koncentracija, borbenost i motivacija pojačani do usijanja, jer svaka rezultatska greška u koracima znači kraj odbrane trofeja od pre dve godine. Čak i površni ljubitelji ženske odbojke znaju da komšijska selekcija ne pripada krem društvu, međutim to ne znači da ju je moguće preskočiti zatvorenih očiju, niti bi to, nekada možda i prezahtevni perfekcionista, selektor Zoran Terzić dozvolio.

– Rezultatima iz prve faze olakšale smo sebi malo put u nastavku takmičenja, ali se nadam da ćemo u svakom sledećem meču biti sve bolje i bolje. Za početak, tokom kratke pauze odmorimo glavu i telo od onoga što je iza nas. Rumunija sigurno nije na našem nivou kvaliteta, ali nikako je ne smemo potceniti – poručila je iz Ankare naša primačica servisa Bjanka Buša.

NJena koleginica Teodora Pušić još temeljnije poznaje vrline i mane Rumunki, jer je prošlu klupsku sezonu provela u njihovoj ligi.

– Imaju nekoliko dobrih igračica, generalno nisu loš tim, ali ni Rumunke ni naše sledeće rivalke – Azerbejdžanke ili Hrvatice – nisu naša kategorija. Svejedno, oba meča valja maksimalno odraditi, da bismo se što bolje pripremile za polufinale – jasna je libero olimpijskih viceprvakinja iz 2016. godine.

Osmina finala (nedelja)

Ankara

Srbija – Rumunija 16.00

Turska – Hrvatska 18.30

Budimpešta

Holandija – Grčka 16.00

Azerbejdžan – Bugarska 18.30

Lođ

Nemačka – Slovenija 18.00

Poljska – Španija 20.30

Bratislava

Rusija – Belgija 15.30

Italija – Slovačka 18.00

* Mečeve Srbije prenose RTS i Arena sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari