Odbojkašice Srbije u finalu Evropskog prvenstva 1Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva pošto su u polufinalnom meču pobedile Tursku rezultatom 3:1 (32:34, 28:26, 25:23, 25:13).

Srbija će treći put zaredom igrati u finalu, a peti put u istoriji evropskih šampionata.

I sutra će (20.00) braniti zlato i pokušati da treći put uzastopno osvoji tron Evrope, posle 26 uzastopnih pobeda na EP. Rival će biti Italija, koja je u drugom polufinalu pobedila Holandiju sa 3:1 (25:19, 25:17, 16:25, 25:18).

Preko 10.000 gledalaca u Areni prisustvovalo je zaista vrhunskoj odbojkaškoj predstavi u kojoj su odlučile nijanse, prva tri seta bila su na ivici noža, izuzetno neizvesna.

A ključ je bio treći u kom je Srbija sve vreme vodila, Turska pred kraj stigla, a onda je mlada Katarina Lazović smečom krunisala svoju fenomenalnu partiju, ušla je u drugom setu, nanizala 11 poena i bila sjajna u prijemu servisa i odbrani.

Četvrti set bio je u znaku smo jedne ekipe, Turkinje su očigledno izgorele u velikoj želji ali i motivaciono pale jer se njihova zaista sjajna partija nije pretvorila u dugo očekivanu pobedu.

Ne treba skoro ni naglašavati da je junakinja pobede bila Tijana Bošković.

Koja je u prvom setu postavila svetski rekord u brzini lopte posle smeča od od 110,3 kilometara na sat, što je najbolje od kad postoje takva merenja u odbojci.

Najbolja korektorka na svetu napravila je 39 poena, izdržala je ogroman pritisak posebno u prvom i drugom setu kad je ogroman broj napada išao na nju.

Izgledalo je u jednom trenutku da tako jednolična igra Srbije počinje da joj se obija o glavu, jer su Turkinje svu pažnju u odbrani posvetile njoj a počeo je da je stiže i umor.

U pravom trenutku, uz poboljšan prijem, Maja Ognjenović mnogo je više razigravala srednje blokere, Mina Popović i Milena Rašić razvukle su odbranu protivnika, a i Katarina Lazović je eksplodirala.

Po završetku meča kapiten Maja Ognjenović rekla je da je Turska dokazala da je ekipa koja pripada svetskom vrhu po kvalitetu.

– Utakmica je bila krajnje neizvesna. Videlo se od prvog poena da su spremne i motivisane. Videlo se da izgaraju za svaku loptu. Ponosna sam na svoju ekipu zbog ovog trijumfa – rekla je tehničarka srpskih odbojkašica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari